Hamas bakom terroristattacker mot Fatah i Gaza

På grund av hot mot Fatahledare i Gaza ställer palestinska myndigheten in minnesstund för Arafat. Detta endast dagar efter att den palestinska premiärministern ställt in Gazabesök tillsammans med EU:s nya utrikeschef Federica Mogherini.

En serie bombattacker riktades i förra veckan mot 15 fatahledares hem och bilar i Gaza. Platsen där Fatah-anhängare skulle samlas skall tydligen också ha uppgivits vara ett mål.

Fatah, socialdemokraternas systerparti, håller Hamas ansvarig för bombningarna och säger att de syftade till att få Fatah att ställa in manifestationen. Hamas säger dock att man inte är ansvarig för explosionerna som fördjupat den redan djupa klyftan mellan de rivaliserande parterna på Västbanken och i Gaza.

Zakariya al-Agha, medlem av Fatahs centralkommitté, sa under en presskonferens i Gaza City att Hamas informerat honom att de inte kunde garantera manifestationsdeltagarnas säkerhet. Manifestationen skulle äga rum i morgon då det är tio år sedan Arafat dog på ett franskt sjukhus.

Agha sa vidare att Hamas uppmanat uthyrningsfirmor att inte hyra ut bussar till de som står bakom minnesstunden. Hamas handlingar skadar därmed försoningsavtalet som man kom överens om tidigare i år, säger Agha.

En talesman från Hamas inrikesdepartement i Gaza bekräftar att det inte blir någon manifestation men uppger att anledningen är interna splittringar inom Fatah.

Det finns även rapporter som uppger att explosionerna är en del av en inre strid inom Fatah och iscensatta av Fatahmedlemmar som inte stödjer Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas.

Hamas talesperson Sami Abu Zuhri sa att Hamas inte har något med det hela att göra utan att det är ”interna problem inom Fatah”. Zuhri sa vidare att ”Hamas uppmanar Fatah att sluta involvera oss i deras interna angelägenheter”.

General Adnan Damiri, talesman för palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor på Västbanken riktade skarp kritik mot Hamas och anklagade dem även för att hålla palestinier gisslan.

”Hamas försöker militarisera Gazaremsan för att genomföra sin fraktions mål vilka går emot självständighet och nationell försoning”, sa Damiri.

  • Detta bekräftar den dysfunktionella palestinska regeringen.
  • Detta bekräftar de israeliska varningarna till Fatah att Hamas försöker ta över makten.
  • Detta bekräftar att den så kallade palestinska enhetsregeringen endast är en fasad.
  • Det visar att klyftan mellan Fatah och Hamas är djupare än mellan Israel och palestinska myndigheten.
  • Situationen i området är komplicerad och erkännandet för att uppmuntra de ”moderata krafterna” i området leder inte till någon förändring

Läs mer här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*