Hamas: ”Vår väg är motstånd och geväret och vårt val är jihad”

Hamas ledare Khaled Mashaal under ett möte med spanska journalister. Foto: Trango

 

Jerusalem Post – 30/4 2014

Av Herb Keinon, Khaled Abu Toameh

MASHAAL: HAMAS STÅR FAST VID JIHAD MOT ISRAEL

Hamas: ”Vår väg är motstånd och geväret och vårt val är jihad”

 

Netanyahu inleder konsultationer för att utforska alternativ om Hamas-Fatah-pakten fullbordas; om inte, så är han beredd att återuppta samtalen.

Hamas står fast vid sitt heliga krig mot Israel, bekräftade Hamasledare Khaled Mashaal på onsdagen, en vecka efter att ha skrivit under en försoningspakt med Fatah.

”Vår väg är motstånd och geväret och vårt val är jihad”, sade han i sin första kommentar sedan avtalet med Fatah ingåtts.

Mashaal talade på telefon till hundratals palestinier som deltog i begravningen av två Hamas-terrorister Adel och Imad Awadallah.

Israel överlämnade dessa två bröders kroppar till den Palestinska myndigheten över 16 år efter att de dödats av IDF-soldater utanför Hebron.

Mashaal sade att eftersom fredssamtalen med Israel misslyckats, behövde palestinierna enade politiska beslut och en gemensam strategi som ska leda till ”befrielsen av vårt land och heliga platser och ett återvändande av de palestinska flyktingarna till sina hem”.

Hamas-ledaren var optimistisk över framgången av den gemensamma överenskommelsen som Hamas och Fatah skrev under på Gazaremsan den 23 april.

Han tillade att medan Hamas var för en politisk och diplomatisk aktion mot Israel på den internationella arenan ”så har det har inte funnits och det finns ingen framtid utan Jihad och motstånd. Jihad är vår väg”.

En annan Hamas-ledare, Mahmoud Zahar, sade att pakten med Fatah inte kommer att ändra Hamas-rörelsens position mot Israel.

Överenskommelsen betyder inte att Hamas ska erkänna Israels rätt att existera eller att Hamas-aktivister på Gazaremsan skulle rapportera till Palestinska myndighetens President Abbas, sade Zahar.

Zahar sade att Abbas beslutat sig för att åstadkomma en överenskommelse med Hamas efter att de USA-sponsrade fredssamtalen misslyckats, för att uppnå framsteg. Han påstod att Abbas står inför stora påtryckningar från amerikanerna p g a överenskommelsen med Hamas.

Detta var anledningen till att Abbas inte skyndade sig att inleda konsultationer för att åstadkomma en enhetsregering, sade Zahar. Abbas vill vara säker på att få ett fortsatt ekonomiskt amerikanskt stöd till den Palestinska myndigheten, sa han.

En Fatah-tjänsteman i Ramallah besvarade Zahar med att säga att det inte hjälpte enigheten och t o m kan förhindra att dnt blir av.

En regeringstjänsteman i Jerusalem svarade på det att ”de talar för sig själva och framhäver myten om att Hamas på något sätt skulle ha blivit mer moderata”.

”Hamas förblir en jihadistorganisation som är förpliktigad till Israels förintelse”, sade tjänstemannen.

”Det är klart att palestinska ledare inte kan komma till Israel och säga att de vill ha fred om de bildar en allians med dess mördare”, sa han, och syftar på Abbas.

Israels budskap till det internationella samfundet är att om Abbas sviker pakten med Hamas eller om den faller samman, kan de direkta samtalen som bröt samman, startas igen.

Hursomhelst, sa han, om den palestinska enigheten äger rum och en palestinsk enhetsregering uppbackad av Hamas skapas, ”så ska vi se vilka alternativ vi har”.

Tjänstemannen sade vidare att Premiärminister Netanyahu har inlett en ”process för att se vilka politiska alternativ som finns”.

”Arbetsdiskussioner” har inletts och Netanyahu har kallat in sina ministrar och andra utanför regeringen för att presentera sina idéer, sa han.

”Vi vill inte ha en situation som p g a palestinsk extremism, det enda valet är status quo”, sade han.

Läs mer:

Mashaal: Hamas remains committed to jihad against Israel

Hamas: Our Gaza forces won’t take orders from Abbas

One Response to "Hamas: ”Vår väg är motstånd och geväret och vårt val är jihad”"

 1. Franz Cohn  maj 2, 2014 at 16:03

  Mycket bra att ni gör dessa översättningar.
  Jag antar att de går ut till alla ledarskribenter och utrikeskorrespondenter.
  Mvh och Shabat Shalom
  Franz

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*