Hanukkah, Maccabeerna, och den Hasmoneiska dynastin

Hanukkah (Ljusfesten), är en åtta dagar lång helg, som börjar den 25:e i den judiska månaden kislev.

De händelser, som vi firar minnet av varje år vid Hanukkah-tiden, inträffade under Andra Templets tid för cirka 2 200 år sedan i Landet Israel.

Datumet ååminner oss om judarnas mirakulösa seger, under ledning av Maccabeerna, över det grekiska religionsförtrycket år 138 f.Kr.

Förutom den stora segern inträffade ett annat mirakel: när Maccabeerna gick in i Templet för att återigen helga det hittade de bara en enda flaska av den olja som användes till menoran. Oljan i denna lilla flaska skulle egentligan bara räcka till en dag men varade i åtta dagar, tillräckligt länge för att förbereda och helga ny olja. För att bevara minnet av detta mirakel, tänder vi en hanukkiah i åtta dagar under Hanukkah.

Läs mer om historien om Hanukkah här.

Efter Maccabeernas revolt styrde den judisk Hasmoneiska dynastin Israel i ett sekel innan romarna tog över och inrättade den Herodianska dynastin år 37 f.kr.

För ungefär ett år sedan var det första gången man hittade ett hus från den hasmoneiska perioden i Jerusalem.

Dr. Doron Ben Ami och Yana Tchekhanovets, utgrävningsdirektörer hos Israel Antiquities Authority, sade om fyndet:

”Den Hasmoneiska staden, som är välkänd för oss från de historiska beskrivningarna som visas i texter av Josephus, har plötsligt fått konkret uttryck.”

Se en bild från det Hasmoneiska huset här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*