Här kan skidsemestern avbrytas när som helst – av missiler

Vid en första anblick ser Hermonberget ut som vilken skidort som helst. Det skulle kunna vara Åre, Sälen eller Sankt Anton: folk i ständig rörelse, vissa med klunsiga pjäxor, andra på skidor. Liftarna rasslar och högtalarmusiken skräller. Barn i grällt färgade overaller kilar omkring. 

Men den som tittar lite närmare hittar detaljer som näppeligen återfinns i andra skidområden. Insmugna i turistskocken syns skidburna soldater i snövita uniformer och med kamouflagefärgade – det vill säga vita – M 16-karbiner dinglande över axeln. Vi ser också ”vanliga” grönklädda soldater, och i grannskapet, fast utom omedelbart synhåll, finns armébaser och stridsvagnar.

För drygt en månad sedan stod liftarna stilla. Skidbackarna var stängda och folktomma trots att högsäsongen precis dragit i gång. Anledningen till stoppet var den missil som avfyrades den 20 januari från en ramp utanför Damaskus i Syrien, av soldater från det iranska revolutionsgardet. Den syriska huvudstaden Damaskus ligger bara fyra mil norrut och är synlig med blotta ögat från topparna på Hermonberget.

Missilen, av typen Fateh (”erövraren”), med kapacitet att bära en stridsspets på upp till 650 kilo sprängmedel, hade siktet inställt på Hermonbergets välfyllda skidbackar. Det israeliska missilskyddet uppfattade hotet i tid och sköt ned den dödliga projektilen innan den nått sitt mål.

Läs mer på Dagens Nyheter.

Foto: Eldad Israeli

One Response to "Här kan skidsemestern avbrytas när som helst – av missiler"

  1. Mike  februari 26, 2019 at 19:30

    Why can´t they leave y in peace! I support Israel in there struggle! Whit love from a Viking in Scandinavia!
    Be strong and don’t back down! Love from the cold North!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*