Hebrew University får tusentals ”inlägg” från 1800-talets Jerusalem

Hebrew University får tusentals ”inlägg” från 1800-talets Jerusalem

På 1800-talet fungerade vykort som sociala medier för resenärer. En brittisk samlare, som samlat ihop världens största samling av vykort från det heliga landet, donerar nu sin samling med fler än 100 000 vykort till Hebrew University.

Idag har vykort gått samma öde till mötes som telegram och häst-och-vagn. Men för den Londonbaserade historikern och samlaren David Pearlman fungerar vykort från 1800- och 1900-talet som ett ovärderligt fönster in i Israels moderna historia och täcker praktiskt taget alla livets områden: religion, arkitektur, mode, historiska händelser, konst, politik och resor. Pearlman har generöst beslutat att donera sin samling genom British Friends of Hebrew University till Folklore Research Center vid Hebrew Universitys Mandel Institute of Jewish Studies.

I över sextio år letade Pearlman – som till vardags är revisor – på auktionshus, privata samlingar och fastighetsförsäljningar för att sammanställa sin samling. Det är det största i sitt slag i världen och har cirka 130 000 vykort. Samlingen dokumenterar Israels historia, från den ottomanska perioden och det brittiska mandatet till de tidiga pionjärerna, från sexdagars kriget till början av 2000-talet. Den dokumenterar historiska händelser från general Allenbys besök i Jerusalem 1917 och Lord Balfours deltagande vid den stora öppningen av Hebrew University 1925 till skapandet av staten Israel och framväxten av nya städer som bland annat Tel Aviv.

Foto: Hebrew University

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*