Hemmets Vän: Gå inte med i drevet mot Israel

Ledare i Hemmets Vän 27/7/2017:

… Det har bland annat visat sig att Tempelberget, platsen för fredliga böner, sakta men säkert reducerats till en plats för extrema åsikter och hat. Personer smugglar in vapen till böneplatsen och hotar på så vis landets säkerhet. I samband med fredagsbönen där den 14 juli sköts ytterligare två israeliska poliser till döds och en skadades. Tempelberget stängdes då temporärt för att åter öppnas, men då med nya säkerhetskontroller. Israel hade installerat metalldetektorer i syfte att hindra människor från att ta med sig vapen upp till Tempelberget och förhindra ytterligare terrordåd.

Säkerhetsanordningarna ledde omedelbart till starka palestinska reaktioner. Både Hamas och Fatah upprördes. President Mahmud Abbas (Fatah) utlyste en ”vredens dag” och avbröt alla officiella kontakter med Israel. ”Bedjare” drabbade samman med israelisk polis. Allt för att vinna uppmärksamhet och skapa opinion mot Israel.

Jerusalems borgmästare Nir Barkat, menar att ilskan och reaktionerna är missriktade. ”Tempelberget är en helig plats för bön”, skriver han på Facebook enligt Jerusalem Post. Vidare: ” Vi vill bevara allas rätt att be och besöka platsen.” Han anser att demonstranterna istället borde rikta sin ilska mot terroristerna som orsakade oroligheterna.

Borgmästaren har förstås rätt. Reaktionerna är knappast rimliga. Om inte terrorister tog med sig vapen, dödade och hotade civila, polis eller militär, skulle det inte behövas några säkerhetskontroller, men så är inte fallet. Israels tålamod prövas varje dag, året om, på ett sätt som påminner om händelserna på Drottninggatan den 7 april i år, ett terrordåd som både lamslog Sverige och förändrade vår syn på säkerhet.

Om Sverige skulle drabbas av sådana hot och terrordåd dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år skulle också vi sätta upp fler säkerhetskontroller. Låt därför inte terroristerna vinna. Gå inte med i drevet mot Israel ännu en gång. Världen behöver fred, inte krig.

Läs hela ledaren i Hemmets Vän här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*