Hizbollahs attack på Israel

Det var i onsdags som Hizbollah attackerade en IDF-styrka nära Har Dov i norra Israel med 5 pansarvärnsrobotar. Kapten Yochai Kalangel, 25 år, och sergeant Dor Chaim Nini, 20 år, dödades och sju andra soldater skadades.

Vid 11.30 på förmiddagen den 28 januari attackerade Hizbollah Israel från södra Libanon. Ett IDF-fordon träffades av en pansarvärnsrobot vilket ledde till att två soldater dog och sju skadades. Granateld riktades även mot norra Israel och träffade en militär postering vid Hermonberget samt ett hus i Ghajar som började brinna.

Hizbollah är en libanesisk islamistisk terroristorganisation med nära band till Iran och Assadregimen i Syrien. Under sina 30 år har organisationen attackerat såväl libaneser som utlänningar (fram till 9/11 mördade Hizbollah fler amerikanska medborgare än någon annan terroristorganisation). Israeler och judar har världen över varit måltavlor för terrorn.

Israel kommer inte tillåta att Iran och Hizbollah etablerar infrastruktur för terrorism (detta gäller även för gränsen mellan Israel och Syrien). Israel kommer inte heller tolerera attacker mot dess land och kommer att skydda sina medborgare och särkerhetsstyrkor.

Attacken i måndags var en fortsättning på de attacker som iscensattes dagen innan då raketer avfyrades från den syriska gränsen in i Israel. Hizbollah hotar freden inte bara i Libanon utan i området. Organisationen försöker locka in israeliska styrkor i fientligheter vilket skulle underminera den ömtåliga stabilitet som just nu råder i området.

En eskalering skulle högst antagligen bli kostsamt för alla inblandade aktörer och även om dessa aktörer inte är intresserade av en eskalering som leder till krig kan Hizbollahs handlingar mycket väl tvinga fram ett sådant resultat.

Israel håller den libanesiska regeringen ansvarig för alla terroristhandlingar som har sitt ursprung från dess territorium och kommer att bemöta dem med styrka.

Israel uppskattar de ansträngningar som görs av UNIFIL men ber samtidigt om att man ökar sin närvaro i området.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*