Hur Israels ledande ebola expert kan utrota viruset och varför den amerikanska militären investerar i honom

Afrika står för närvarande inför sitt värsta ebola utbrott i historien, med över 1600 officiellt rapporterade fall av infektion, en dödssiffra på 880 som ökar ständigt, och en häpnadsväckande dödlighet på upp till 90 procent.

Så vad görs för att hitta ett botemedel? Dr Leslie Lobel, en israelisk forskare vid Ben Gurion University och en av världens få experter på ebola-viruset, är för närvarande före många av hans internationella kollegor när det gäller att upptäcka ett vaccin som skulle kunna göra människor immuna mot viruset.

Dr Lobels passiva terapi, som utvecklats tillsammans med kollegan dr Victoria Yavelsky, är den mest lovande alternativet på marknaden för en långsiktig ebola behandling. Genom att tillämpa mänskliga monoklonala antikroppar hoppas dr Lobel att hans vaccin så småningom kommer att användas för att immunisera mot det dödliga viruset, en avlägsen dröm för de västafrikanska länderna som för närvarande försöker hantera epidemin.

För att skapa vaccinet har dr Lobel och hans forskargrupp rest till deras partner lab vid Uganda Virus Research Institute i Entebbe fem gånger om året för att ta blodprover från friska Ebola överlevande. Patienterna som dr Lobel studerar är Ebola överlevande som lyckades själv generera antikroppar som effektivt slog bort viruset. Genom att besöka dessa överlevande försöker Lobel att isolera antikroppar i deras blod för att utveckla sitt vaccin, men samtidigt se till att de behåller en känsla av social acceptans genom hans regelbundna vists, eftersom de ofta är utstötta i det afrikanska samhället.

Klicka här för att läsa mer om dr Lobel, hans forskning och tankar om ebola viruset samt lösningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*