Hur mycket har det kostat för israeliska sjukhus att ge vård till skadade syrier?

Det har kostat sjukhus i norra Israel ca $10 miljoner för att ge vård till skadade syrier, av vilka en del förmodligen är stridsförande, enligt israelisk media och en rapport från Hälsoministeriet.

Enligt Hälsoministeriets rapport som offentliggjordes förra veckan, så har det kostat israeliska sjukhus mer än 33 miljoner NIS (nya israeliska shekel) att behandla skadade syrier under det senaste 1,5 åren och sjukhus i norra Israel har behandlat över 1.500 skadade. Det betyder att 80 syrier genomsnittligt har fått fri vård varje månad, även om IS, som slåss mot President Bashar Assads trupper på andra sidan gränsen, lovat att etablera ett kalifat och förgöra Israel.

Siffrorna från Hälsoministeriet innehåller inte information från särskilda fältsjukhus som IDF, Israels Försvarsstyrkor, har på Golanhöjderna för att behandla allvarligt skadade som desperata släktingar kommer med över gränsen.

Dr Tarif Bader, medicinsk chefsofficer för IDF:s Norra kommando, har sagt till IBA News, att fältsjukhuset har behandlat över 1.200 personer som förts in över gränsen under det senaste året.

Många av historierna bakom de som kommit har varit dramatiska; en 5-årig pojke träffades i ansiktet av en kula och opererades på Rambam Medical Center i Haifa. Israels Channel 2 News, rapporterade häromdagen att pojken befann sig utanför sitt hem när beskjutning började. När han sprang för att sätta sig i säkerhet, träffade en kula honom i högra kinden och fastnade i halsen. Fadern lär därefter ha tagit honom till IDF:s militära fältsjukhus på andra sidan gränsen varifrån pojken transporterades till Haifa.

  • ”Vi förklarade för pappan att hans son hade haft tur för kulan stannade precis intill en livsviktig artär,” sa Dr Saleh Nasir på Rambansjukhuset.
  • ”Vi förklarade också att även om det var riskfyllt och en utmaning så var vi tvungna att ta bort kulan,” säger Nasir. ”T o m under operationen var vi oroliga…. det var inte självklart om kulan som täppte till ett blodkärl, inte skulle orsaka en allvarlig blödning, när vi tog bort den. Som tur var, hände inte det.”

Ett annat fall på Rambamsjukhuset var en 12-årig pojke från Damaskus som skadades i en granatattack. Han fördes på en åsna av sin bror till det israeliska militära fältsjukhuset på andra sidan gränsen. Många av dem som söker vård är unga män ”en del av dem slåss för olika sidor i kriget”. Gil Maor, en representant för Ziv Medical Center i Safed i norra Israel, säger att sjukhuset ”frågar inga frågor utan behandlar alla som kommer”.

– ”Kostnaden för att behandla skadade syrier är stor för dessa människor kommer med allvarliga skador”, säger Dr. Calin Shapira, på Ziv Medical Center.

– ”Förutom att de behöver stora och omfattande operationer så ger vi dem även proteser och medicinsk utrustning som de tar med sig tillbaka till Syrien”, säger Shapira vidare.

Enligt Hälsoministeriet kommer Israel att fortsätta att behandla skadade syrier: ”Staten Israel har alltid givit humanitär hjälp till alla som bett om det och detta är en del av människans värderingar och som en nation bör vi, i livshotande fall eller när människor lider, göra vad vi kan, oavsett om de är medborgare eller inte.”

Läs mer här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*