Ingen kristen pilgrimsfärd är komplett utan ett besök till Galileen

Ingen kristen pilgrimsfärd är komplett utan ett besök till Galileen

 

Över 60% av de 3,4 miljoner turister som besökte Israel förra året var kristna. och naturligtvis är Jerusalem en självklarhet att besöka när man går i Jesu fotstpår. Man vandrar ner för Oljeberget, passerar Dominus Flevit  (Tårarnas kapell) Getsemane, Via Dolorosa och många andra platser där Jesus vandrat med sina lärjungar.

Men man får inte glömma Galileen och Genesarets sjö – även kallad Kinneret. Det var här Jesus började verka tillsammans med lärjungarna.

Enligt Matteus 04:23: ”Och Jesus gick omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor och predikade evangelium om riket och botade alla slags sjukdomar och allt slags skröplighet bland folket.”

Ingen pilgrimsfärd till Israel komplett utan att man besökt dessa nedanstående 10 platser i Galileen.

Kapernaum

Kapernaum – som även kallas ”Jesus stad” -ligger vid den nordvästra stranden av Genesarets sjö. Staden återupptäcktes 1838.  I Kapernaum vid ”St Peters house” en mötesplats för de kristna har man hittat fragment av gips som bär kristna symboler och inskriptioner, inklusive namnen på Jesus, Simon och Peter. På 1960-talet byggde man en modern kyrka ovanpå ruinerna av huset med ett glasgolv i mitten så att besökarna kan se den ursprungliga kyrkan under sig.

Tagbha

Man talar mycket om Jesus underverk och i Tagbha – som ligger vid Genesarets norra strand – ska Jesus ha förvandlat fem bröd och två fiskar till mat för över 5000 människor. I Tagbha finns även ”Chapel of the Primacy of Peter” – kyrkan där Jesus sägs ha visat sig för lärjungarna efter uppståndelsen.

Mt of Beatitudes – Saligprisningarnas berg

Saligprisningarnas berg ligger på en kulle bredvid Taghba.  Kyrkan som ligger här är åttakantad och ska symbolisera de åtta saligprisningarnas (som beskrivs i Matteus 5:3-11). Jesus ska ha hållit sin bergspredikan här – hans längsta sammanhållna tal. 1938 byggdes en kyrka på kullen och år 2000 samlades tusentals katoliker här för att fira mässa med påven Johannes Paulus II som besökte Israel.

 Mount Tabor- Tabor berget

Berget Tabor tros vara platsen dit Jesus tog några lärjungar för att se en uppenbarelse av Moses och Elias. Här kan du idag besöka en kyrka och går du upp på taket ser du ut över Gilboabergen i öster, Carmelbergen i väster och Golanhöjderna i norr. Man kan antingen vandra upp för berget alternativt åka i taxibilar. Det är så smala vägar att ingen buss kan åka upp för berget.

 Kursi nationalpark

Vid östra sidan av Genesarets sjö ligger Kursi nationalpark. Här ska Jesus ha övervunnit demonerna som besatt två män. Man byggde både ett kloster och en kyrka för att hylla detta mirakel och ruinerna från dessa två hittades när man började bygga en väg på 1970- talet. Man grävde fram platsen och utvecklade Kursi till en nationalpark. I december 2015 hittade man en marmorskiva med arameisk text vilket indikerar att platsen även beboddes av judar.

Bethsaida

Bethsaida är födelseplatsen för apostlarna Petrus, Andreas och Filippos och även omnämnd som en plats där Jesus utfört flera mirakler. Bethsaida ligger strax norr om Genesarets sjö. De arkeologiska utgrävningarna började här 1987. Under denna fiskeby hittade arkeologerna ruinerna av en gammal stad från järnåldern. Det mest spektakulära fyndet här är resterna av ett palats samt den största och bäst bevarade stadsporten som upptäckts i Israel.

 Yardenit – Dopplatsen

Här vid Yardenit ska Johannes Döparen ha döpt Jesus. Nu i modern tid döps pilgrimer vid floden. Ett besökscentrum är byggt vid floden där man får hyra eller köpa vita dräkter som man sedan klär sig inför att man går ner i floden och blir döpt.

Cana – Kanaan

Brölloppet i Kanaan är en berättelse i Bibeln som beskriver hur Jesus förvandlade vatten till vin och det sägs även att detta ska vara det första miraklet som Jesus utförde. Många pilgrimer som kommer till Kanaan idag förnyar sina bröllopslöften i den lilla kyrkan vid torget.

Mary’s well – Marias brunn

I den 2000 år gamla staden Nasaret ligger Marias brunn. Traditionen säger att Maria tvättade den unge Jesus här och såväl muslimer som kristna anser att brunnens vatten har ovanliga läkande egenskaper. Ovanför brunnen ligger St Gabriels Bebådelsekyrka. Enligt den grekisk ortodoxa traditionen säger man att det var här ärkeängeln Gabriel överlämnade budskapet till Maria att hon skulle föda Guds son – Jesus Kristus. I grottan under kyrkan tror man att Josef och Maria levde. 

Gospel Trail – Jesus Trail

 Dessa två vandringsleder möjliggör för besökare att gå lite drygt 16 mil i Jesu fotspår längs den väg han troligen gick från sitt barndomshem i Nasaret till Kapernaum. Under vandringen passerar man många av de viktiga platser vi skrivit om såsom Kanaan, Tagbha, Saligprisningarnas berg för att avslutningsvis komma till Kapernaum. Man kan gå i grupp eller själv, man får kartor och det finns ”stationer” längs vägen som kan vara behjälpliga. Väl framme vid Kapernaum brukar pilgrimerna avsluta med en båttur på Genesarets sjö i båtar som är byggda som båtarna från Jesu tid.

Läs mer här 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*