Intel investerar 39 miljarder i sin anläggning i Israel

Intels forsknings- och utvecklingscenter i Haifa. Foto: Intel

 

Det var i onsdags som Intel meddelade att man skall investera 6 miljarder dollar (cirka 39 miljarder SEK) för att modernisera sin anläggning i Kiryat Gat och därmed potentiellt skapa tusentals arbetstillfällen i Israel under de kommande åren.

Än så länge har inte Intel avslöjat vilket slags teknik som skall installeras men beslutet var efterlängtat. Intel hade tidigare meddelat att man i år skulle bestämma sig om nästa generationens chip skulle produceras i Israel eller på Irland, där företaget sedan tidigare också har en anläggning.

Beslutet har väckt internationell uppmärksamhet och från israeliskt håll är man naturligtvis glad. Premiärminister Netanyahu påpekade att man under flera år arbetat nära Intel för att få företaget att välja Israel. Finansminister Yai Lapid uppskattar att investeringen kommer att leda till tusentals arbetstillfällen. Han påpekade att beslutet ”visar på högt förtroende för den israeliska ekonomin”.

Även ekonomiminister Naftali Bennett gläds över beskedet och säger att ”det är den bästa presenten vi kunnat önska till vår 66:e Självständighetsdag!”

Läs mer:

Jpost, Businessinsider

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*