Iran: En angelägenhet för hela världen

Iran har en lång historia av provokation, agitation och våldsidkande bakom sig. Deras senaste nukleära aspirationer är inte ett utfall av en ny policy utan snarare en upptrappning av deras tidigare hållning. Landets regim förtrycker sin egen befolkning, stödjer våldsamma regimer såsom den i Syrien och bistår terrorister med stöd. När Iranska mullor uttalar att de är villiga att betala det pris som en attack mot väst eller Israel skulle innebära så ska detta inte tas som tomma ord. Det samma gäller Irans president Mahmoud Ahmadinejad när han predikar för förintande av staten Israel och förnekandet av förintelsen. IAEA:s senaste rapport antyder dessutom att Iran har arbetat mycket nära med forskare från Sovjet, utan den ryska regeringens vetskap, och nu är mycket nära att ha en färdig atombomb. Enligt IAEA, som kommer att släppa sin rapport imorgon,  så skulle det ta Iran några månader att färdigställa en atombomb.

Sedan den Islamiska Revolutionen 1979 så har Iran varit en destabiliserande faktor. Inte bara i regionen, utan också i hela världen. Som en del av revolutionen så kidnappade Ayatollah Khomeini den amerikanska ambassadpersonalen och höll dem som gisslan. Landet följde sedan upp detta med att utkämpa de blodigaste kriget i mellanösterns historia. Över en miljon människor miste livet i kriget mellan Iran och Irak.

Landet har fortsatt på sin inslagna bana. När landet gick till val år 2009 så var det ett ytterst begränsat fält man kunde rösta på. De kandidater som tilläts ställas upp hade först gallrats av det styrande rådet, ett råd som är ickedemokratiskt tillsatt och innehar en stor del av makten i landet. Trots detta så var de osäkra på valets utgång och de mer moderata kandidaterna censurerades kraftigt till förmån för den sittande presidenten Ahmadinejad. Efter omröstningen som anses ha gått orätt till så utbröt stora protester i Iran. Flera miljoner tog till gatorna för att uttrycka sitt missnöje. Iranska regeringen tog på sig hårdhandskarna när de svarade och flera människor dog. Presidentkandidater misshandlades och fängslades eller sattes i husarrest.

Vi ser nu att historien upprepar sig, fast i andra länder. Iran har utnyttjat den arabiska våren för att stärka sitt inflytande i regionen. I länder som har varit deras fiender, såsom Egypten har de stött islamistiska grupper som de är vänliga med. I vänliga länder såsom Syrien så hjälper de regimen att förtryck befolkningen och stödjer de massmord som just nu pågår.

De har även dragit nytta av det kaos som rått när ett land har fallit. I Libyen stödjer de smugglare som gör inbrott på militärbaser och stjäl vapen samt vapenteknologi. Dessa vapen hamnar sedan i händerna på terrorister i hela Mellanöstern. Av dem används de sedan för att motarbeta de demokratiska krafterna som har tillåtits blomstra tack vare den arabiska våren.

Iran nöjer sig inte med att förtrycka befolkningen på hemmaplan. Enligt Migrationsverket och SÄPO så lägger den iranska regimen även ned stora resurser på att kartlägga oppositionella utomlands. Oppositionella i Iran går ett hårt öde till mötes. Vanliga straff i Iran är stening, piskrapp och döden. Detta gäller för så väl oppositionella som kvinnor som anses ha betett sig osedligt.

Landet har även givit stöd till diverse terroristorganisationer. I förra veckan uttryckte Islamiska Jihad sin tacksamhet för det stöd de har fått ifrån Iran och sade sig vara stolta över att ha dem i ryggen. Detta är den organisation som under de senaste veckorna har beskjutit israeliska städer och dödat en civil småbarnsfar och skadat flertalet personer.

Det största hotet från Iran förblir dock deras nukleära ambitioner. Om landet tillåts utveckla kärnvapen så kommer de att kunna kuva hela Mellanöstern och central Asien. Iran är som bevisat ett land som är villigt att betala ett högt pris för att uppnå vad de anser är sitt mål, nämligen spridandet av revolutionen. Ett kärnvapenbestyckat Iran skulle sätta samtliga stater i regionen i skräck och dra i handbromsen för den arabiska våren, för att inte tala om de oppositionella krafterna i Iran.

Vidare så är det sen tidigare bevisat att Iranska forskare samarbetar med både Syrien och Nordkorea. När Iran så lyckas bygga kärnvapen så är det mycket troligt att de kommer att exportera dem till dessa skurkstater. Vi har sedan tidigare sett att Iran har byggt forskningsreaktorer i Syrien och att de har köpt utrustning från Nordkorea. Nordkorea är även det ett synnerligen irrationellt land och utgör redan idag ett hot mot hela nordost Asien. Om de skulle få tillgång till kärnvapen så skulle detta hot öka radikalt och destabilisera hela regionen.

IAEA:s senaste rapport tyder på att Iran är mycket nära att utveckla en bomb. De har arbetat mycket nära forskare från Nordkorea, Pakistan och Sovjet som ska ha hjälpt dem utveckla såväl detonatorer som annan teknologi nödvändig för atombomber. Iran ska även ha köpt färdig teknologi för atombomber.

Enligt IAEA så har de fortsatt hemliga forskningsprojekt för att utveckla en atombomb, trots att den iranska regeringen framhåller att de enbart vill utveckla civila kärnkraftverk. Enligt internationella experter så har Iran tillgång till höganrikat uran, något som enbart används till kärnvapen. Detta tyder på att Iran har kommit längre i utvecklingen av kärnvapen än man tidigare hade trott. Vi befinner oss nu i en liknande situation som den som var i Libyen 2003. När de gick med på att stänga sina forskningsanläggningar och tillåta västerländska inspektörer så upptäcktes det att de var mycket nära en fullvärdig bomb. Skillnaden är att Iran inte har avslutat sitt kärnvapenprojekt

I en rapport som släpptes tidigare i år så gavs bevis för att sanktioner mot Iran har haft effekt. Trots detta så är det flera länder som motarbetar sanktioner och många västerländska företag som bryter mot dessa sanktioner.

Sanktioner fungerar. Gaddafi föll inte enbart med hjälp av NATO-bomber. Inte heller var det så att rebellerna hade överlägsen militär taktik eller utrusning. Helt avgörande var att regimen helt enkelt fick slut på olja. Att strypa ett lands tillgång till olja påverkar det väldigt. Detta är något vi har sett prov på i Libyen. Trots att Iran har stora oljefyndigheter så saknar de till stor del möjlighet att raffinera oljan. Av den anledningen så har de internationella sanktionerna framför allt riktat sig mot landets energisektor och man räknar med att landets oljeproduktion kommer att minska med 25% under de nästkommande fem åren på grund av dem.

Det är nu upp till alla världens länder att ta denna extremt farliga situation på allvar. Ett nukleärt Iran är ett hot mot hela världen. Irans regering saknar den rationalitet som den amerikanska och sovjetiska regeringen hade under kalla kriget och vilket förhindrade ett kärnvapenkrig. De har vid flertalet tillfällen uttryckt att de är villiga att offra stora delar av landets befolkning om de samtidigt kan förgöra sina fiender. Detta är inte bara ord. Det är deras övertygelse och måste därför hanteras som ett verkligt hot.

 

Läs mer: DN 2 3 4 5 6 7 SVD 2 3 4 Expressen 2 Dagen

20 Responses to "Iran: En angelägenhet för hela världen"

 1. Jehova  november 7, 2011 at 11:25

  Har inte Israel kärnvapen?
  Agerar dom rationellt i dagens läge?
  Dom förföljer inte och lönnmördar folk istället för att ge dom rättvisa rättegångar?

  Om Israel verkligen skulle vilja lösa problemen borde dom SLUTA VARA SÅ JÄVLA HÅRDNACKADE I KNESSET OCH VERKLIGEN JOBBA FÖR ATT SKAPA EN RELATION UTAN VÅLD MELLAN SINA GRANNLÄNDER!!!!

  Kommer det att hända eller kommer Israel fortstätta skicka in stridsflyg mot civila mål med fosfor granater?

  Tänk om, gör rätt annars är det bara suga upp att Israel gör regionen instabil

  Svara
 2. Samuel  november 7, 2011 at 12:59

  Hej,

  Även om jag tycker dåligt om både Irans och Israels politik så är det tråkigt att läsa en helt onyanserad bild på denna sida. Här kommer lite funderingar och återkopplingar.

  1) Ahmadinejad påpekande om förintande av staten Israel är en felöversättning. Fråga vilken persisktalande person som helst. Eller googla.

  2) Varför blev det revolution? Läs om shahens bakgrund och kopplingar till USA/UK och BP.

  3) Varför startade kriget mellan Iran-Irak? Det var Irak som anföll Iran med stöd från USA, Storbrit. och Ryssland. Iran stred i självförsvar och argumenterade för en utreding av ärendet i FN. Denna fakta är bara är googla eller läsa i en historiebok.

  4) Landet har även givit stöd till diverse terroristorganisationer? Vilken stormakt har inte gjort det?

  5) Israel förtrycker inte sig egen befolkning eller?

  6) Iran har FN:s lagliga rätt på sin sida med sina nukleära ambitioner. Det är stormakternas intressen som är i vägen bara.

  Samuel

  Svara
 3. Jo'El  november 7, 2011 at 13:37

  Anskaffande av kärnvapen verkar vara den enda försäkringen ett land kan skaffa sig för att skydda sig mot invasion av NATO-länderna oavsett om de förtjänar det eller ej.. Så, så länge det är så så kan vi nog inte klaga på Irans ambitioner.

  Svara
 4. paul rimpler  november 7, 2011 at 14:26

  Samuel.
  Tyvärr får jag göra dig besviken, Iran har ingen laglig rätt att framställa kärnvapen. Iran har undertecknat icke spridningsavtalet.

  Svara
 5. william  november 7, 2011 at 15:28

  Detta är fel, att israel har kärnvapen! Israel , avskaffa era kärnvapen innan ni öppnar käften mot Iran.

  Svara
 6. william  november 7, 2011 at 15:29

  Bra skrivit samuel ! Kunde inte sagt det bättre själv

  Svara
 7. yoda  november 7, 2011 at 16:59

  israels ambassad är den största av dem största när det gäller propaganda. Ser man inte igenom det är man nog väldigt väldigt dum…

  Bara ”rätt” sida har rätt att krigar för demokrati och frihet. Gör era motståndare det är de antisemiter. Jag känner verkligen för riktiga Judar som får skämmas pga av staten isreal.

  Svara
 8. Jonas  november 7, 2011 at 17:34

  Finns bara ett val för Israel – att attackera nu.
  Ett Iran med atomvapen är förödande, inte bara för Israel, utan för hela västvärlden. Därför är det samtligas intresse (utöver då militanta islamister) att eliminera detta hot omedelbart, samt i samma veva byta ut Ayatollorna & Co.

  Svara
 9. Jonas  november 7, 2011 at 17:41

  Det ska vara ”bortsett från” inte ”utöver”, givetvis.

  Svara
 10. Samuel  november 7, 2011 at 17:59

  Jag vet inte var du får dina fakta ifrån men Iran har skrivit under icke-spridningsavtalet, som förpliktar landet att tillåta internationella inspektioner. De misstänks men är inte dömda. Israel däremot har inte skrivit under det och tillåter inte inspektioner.

  Dessutom följer inte heller två av EU:s medlemmar avtalet om kärnvapen, då de vidare utvecklar kärnvapentekniken: Storbritannien och Frankrike.

  Varför argumenterar vi ens detta då allt står på nätet?

  Svara
 11. Matte  november 7, 2011 at 20:12

  Jag behöver absolut inte skämmas för Israel. Däremot skulle jag skämmas om jag som många här stöder terrorister och vill se Israels utplåning. Israel har i 70 gjort ALLT för göra palestinerna och araberna glada men nej, inget passar för de starkars palestinerna. Om palestinerna ville ha en stat skulle de kunnat haft det för LÄNGE sedan om de inte var så upptagna med att utplåna Israel.

  Snacka om hjärntvättade folk i Sverige är av den jude och Israelhatande vänstermedian.

  Svara
 12. Pingback: Lögnen den ska vandra från den ena till den andra… « Tankar i natten

 13. Jesus  november 8, 2011 at 03:13

  Man mot Man utan andras inblandningar så kan Israel suga på nåt gott för alltid.

  Svara
 14. Tindra  november 8, 2011 at 12:14

  Iran är nära knutet till Nordkorea och Venezuela. Dra dina egna slutsatser…
  Större delen av världen skulle omedelbart bli bättre om regeringarna i dessa tre stater byttes ut.

  Svara
 15. Maria  november 8, 2011 at 16:24

  Helt fantasktiskt hur folk kan sitta här i Sverige och med sin nyanserade bild tycka saker. Om man tycker sig har rätt och sitta och beblanda sig i andra länders politik tycker jag att man ska börja med att kolla upp fakta och inte låta sig matas med propaganda.

  Stort tack till Samuel som faktiskt verkar veta ett och annat.
  Och kom ihåg att Israel faktiskt varken är med i icke-spridningsavtalet samt att dem faktiskt sitter på en massa kärnvapen som dem inte alls har tänkt göra sig av med. Så om det är något land som absolut inte har något att säga till om så är faktiskt Israel.

  Men det kanske är bra om Israels regering åter får visa sin bästa sida för omvärlden (massmord och ockupation) det är väl trots allt det enda dem kan!!!!

  Svara
 16. sigge  november 8, 2011 at 21:19

  1. Först och främst har väl Israel inte officiellt kärnvapen vad jag vet..

  2. Achminejavahanheter har ju uttryckligen sagt att de vill driva [judarna] i sjön. Därmed förståerligt om Israel i skyddssyfte bombar kärnreaktorer i Iran.

  3. Om nu Iran skulle nuka Israel kommer ju nedfallet ned på oss vilket typ INTE är bra.

  4. Skulle Iran skaffa kärnvapen kan de dessutom plötsligt börja föra orimliga krav gentemot omvärlden precis som Nordkorea gör hela tiden.

  5. Argumentation i stil med ”varför skulle inte oxo Iran få tillverka atomvapen” är dessutom helt vrickad eftersom det önskvärda förhållandet snarare är att INGEN nation har tillgång till sådana massförstörelsevapen.

  6.Varför muppa sig?? Om de inte vill bli bombade kan de med andra ord strunta i att bygga kärnvapen.

  Svara
 17. -A-  november 8, 2011 at 23:17

  Maria: Klart som korvspad att Israel skaffar sig atomvapen. Har du valt att helt ignorera att judarna knappt hoppat av färjorna 1947 förrän arabländerna rullade in med tanks där de deklarerade att ”det inte skulle bli eld upphör förrän alla judar var utknuffade i medelhavet”?

  Vems land är det egentligen? Ni som dravlar om att det blivit stulet från palestinierna verkar ha någon form av 75-års preskriptionstid tillhanda. Judarna har blivit piskade av i princip varenda land i hela västvärlden, om du tror att de kommer att släppa sin fristad utan strid så tror du fel. Dessutom så har jag inte sett ett enda land i mellanöstern som är villiga att hjälpa sina muslimska bröder från palestina. Så var det med den solidariteten. Alla arabledare älskar att ha judarna till hands. Taskiga löner? Judarnas fel. Skördar som slår fel, det är sionisterna som ligger bakom. Ni kvinnor får inte köra bil i Saudiarabien? Kroknäsorna ligger bakom det hela. Folk springer omkring helt öppet i arabvärlden med swastikor på tröjorna (ja, jag har belägg för detta) och Hamas lobbar i snitt 2 raketer om dagen mot Israels städer. Någon sa att om Israel fått välja så hade det varit fred i mellanöstern. Hade araberna fått välja så hade de spikat upp varenda jude i telefonstolparna mellan Jerusalem och Tel Aviv.

  Kolla in denna länken från Palestinsk tv. De har trevliga barnprogram därnere.

  http://www.youtube.com/watch?v=NVW6P1Iydxw

  Svara
 18. Peter  november 8, 2011 at 23:52

  Vadå att palestina är israelisk mark? Ska vi börja gnälla om att USA är urbefolkningen indianernas land eller? Israel har FEL, det vet dom flesta, men inget land vågar öppet kritisera israek.

  Kan bara säga såhär: SÅ LÄNGE ISRAEL HAR SJÄLVA KÄRNVAPEN SKA DOM EJ PRATA OM IRANS ”PLANER” , SOM KANSKE INTE ENS ÄR SANNA.

  Svara
 19. Miranda  november 9, 2011 at 00:46

  Skrattretande. Att du inte skäms.

  Några reflektioner från mig bara sådär spontant:

  1)
  Detta är väldigt kusligt lik 2002. På den tiden talade man om Irak och ”massförstörelsevapen”. De krafter som drev igenom sin vilja tog inte hänsyn till den uppenbara verkligheten,ignorerade logik och förnuft och bara upprepade sina oändliga lögner. Som resultat, fick vi ett enormt krig, möjligen över en miljon döda, miljarder spenderas, utan godtagbara skäl. Och nu ser ut som vi är på väg nedför samma väg.

  2)
  Om du nu var i Ahmednejad sits vilken av följande alternativ skulle du välja?:

  ”Om vi ​​inte tillverkar kärnvapen kommer de att invadera oss!”

  ELLER ”Om vi ​​inte tillverkar kärnvapen kommer de att säga att vi har kärnvapen i alla fall, sedan producera några flygfoton, invadera oss för vår oljas skull och sedan kanske sätta oss på prov (en skenrättegång förstås) om de inte redan har mördad oss via radiostyrda farkoster.” (referens till Irak)

  Dessa är inte precis teoretiska alternativ heller. Detta är bara historia.

  3)
  Om Iran nukade Israel så skulle de döda fler palestinier än Israeler någonsin har gjort vilket skulle leda till missnöje från hela världen och att de då definitivt skulle bli invaderade.

  4)
  Pakistan har kärnvapen. Men Pakistan är USA: s allierade, så då är ok. Pakistan är också den minst stabila regering av Nordkorea och Iran. Till skillnad från Iran eller Nordkorea, så kanske Pakistan förlorar en eller fler av sina kärnvapen då de kan bli stulna av terroristgrupper. Deras militär har visat sin sårbarhet och inkompetens under talibanernas övertagande i Waziristan. Lägg till att en behörig intelligens organisation som är oberoende och eventuellt oseriösa och har band till extremistiska grupper i hela regionen.
  Åtminstone i Irans fall har de en riktig civilisation bakom deras galna ledarskap, och Nordkorea fokuserar de mesta av sina galenskaper inåt. Pakistan är det skrämmande plats i världen idag.

  Svara
 20. Lelle  november 10, 2011 at 18:05

  Otroligt vad många okunniga människor det finns. Inget land har varit mer utsatt för lögner än Israel. Det är kanske inte konstigt, eftersom 8 miljoner judar står emot 300 miljoner araber och kanske en miljard muslimer. Rättvist?

  Undra på att israelserna är rädda. Alla arabstater saknar demokrati, det är ju därför de gör uppror. De vet kanske inte att deras regeringar mörkat sanningen ända sedan 1948, i eget intresse.

  Palestinierna vill inte ha fred. De vill köra judarna i havet. Har man den inställningen så kan man inte räkna med mitt stöd. Det säger jag fastän jag känner och är vän med många araber.

  Jordanien är för övrigt en palestinsk stat. Majoriteten av medborgarna är palestinier. Något annat palestinskt land har inte funnits.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*