Iran förser Gaza med vapen

Foto: IDF Spokesperson

Uttalanden av Hamas, Palestinska Islamiska Jihad, Hizbollah och iranska källor

För första gången har Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) erkänt att vapen från Iran användes under den senaste Gaza-aktionen. Iran kommer därför i fortsättningen att ha svårt att förneka detta faktum. En del lägre iranska ledare har till och med erkänt att Iran hjälper palestinska organisationer både militärt och ekonomiskt.

Hamas:
Khaled Mashal, ordförande för Hamas politiska byrå, tackade vid en presskonferens i Kairo nyligen Iran för de vapen de fått och för finansieringen som kommit det Hamasstyrda Gazas tillhanda. (21/11, 2012. Sharq al-Awsat och Reuters).

PIJ:
Generalsekreteraren för Palestinska Islamiska Jihad, Ramadan Shalah:

även om vi inte alltid kommer överens med Iran om det som händer i Syrien,  tror jag inte att det finns några meningsskiljaktigheter mellan Iran och oss om det som händer i Palestina eller om aggressionen mot Gazaremsan. I den frågan är vi 100% överens.

Iran har stött oss med vapen som behövs för vårt motstånd – hela världen vet att vår huvudsakliga källa är Iran eller vapen som vi fått med hjälp av iransk finansiering… vapen som kommit till Gazaremsan via Egypten i dag eller tidigare och detta kommer att fortsätta även i framtiden….vi måste ha vapen till vårt ”motstånd”, det är otänkbart att endast Iran ska förse oss med vapen. (20/11,2012, al Jazeera).

Vice generalsekreterare för PIJ, Ziad al-Nakhalah hänvisar till Fajr-5, långdistansroboten, som orsaken till segern ”från våra bröder i Iran”. Han tackar även Iran för ”den uppoffring det inneburit att få vapnen till Gazaremsan” och säger ”dessa vapen är utmärkta iranska vapen”.
(19/11, 2012, Palestine al-Alyoum TV-kanal).

Iran:
I ett ovanligt uttalande säger talmannen i det iranska parlamentet Majles, Ali Larijani, att det iranska bidraget är både militärt och ekonomiskt. (21/11, 2012, Majles hemsida)

”vi är stolta över att kunna tillkännage vårt stöd till palestinierna och till Hamas och vi säger med stolthet att vi kommer att fortsätta att stödja det palestinska folket även under prekära omständigheter”

Iran ser det som en ”ära” att ha hjälpt det palestinska folket både materiellt och militärt, sade talmannen vidare. (21/11, 2012 Jerusalem Post).

Hizbollah:
Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah uppmanade i ett Ashura-tal arabstaterna att beväpna Gaza och erkände Irans och Syriens roll i att beväpna fraktionerna i Gaza med raketer och vapen.

”Hur kom vapnen till Gaza? Hur kom Fajr-5 till Gaza? Hur kom Gradrobotarna till Gaza? Hur kom pansarvärnsrobotar till Gaza? Kornetrobotarna osv. Och hur kom luftvärnsrobotar till Gaza? Vem skickade dem? Vem transporterade dem?….Här måste vi ännu en gång hänvisa till Irans och Syriens roll i frågan… den sanna utmaningen, de sanna garantierna och det sanna Islam är att arabstaterna kommer att ha modet att transportera vapen i dag, innan morgondagen, till Gaza….i dag  räknar Israel med att tömma de palestinska motståndets vapenlager men den största förpliktelsen vi har är att öppna gränserna och transportera ytterligare raketer till det palestinska motståndet i Gaza… den islamska republiken tillsammans med Syrien och Hizbollah kommer inte att överge Gaza (19/11, 2012, al-Manor TV).

 

One Response to "Iran förser Gaza med vapen"

  1. Pingback: Svenska media trotsvägrar att tala om Israels fångst av Iranska raketer. Se när de okända skeppen landar. | Israel i Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*