Irans kärnvapenprogram är ett hot mot hela världen

På tisdagen släppte FN:s atomenergiorgan, IAEA, en rapport som fastslår att iran har ett hemligt kärnvapenprogram och är mycket nära att framställa en bomb. Hela rapporten återfinns i slutet av denna artikel.

Det iranska kärnvapenprogrammet är en realitet. I den rapport som FN:s atomenergiorgan, IAEA släppte på tisdagen så finns det tydliga indikationer att Irans atomprogram inte är för enbart fredliga syften. För ett kärnkraftverk så behöver man uran anrikat till 3.5%, Iran har anrikat uran till långt över 20%. Så pass höganrikat uran används enbart till kärnvapen. Enligt en diplomat i Wien så är detta den mest fördömande rapport som IAEA någonsin har släppt.

Rapporten är inte sammanställd av en enskild säkerhets organisation. För den delen inte av säkerhetsorganisationer från ett enskilt land. Tio länder har arbetat tillsammans med IAEA för att få en heltäckande rapport. Skrivandet har försvårats då Iran, i strid mot ickespridningsavtalet som de har undertecknat, inte har tillåtit inspektioner av sina faciliteter.

Sedan den Islamiska Revolutionen 1979 så har Iran varit en destabiliserande faktor. Inte bara i regionen, utan också i hela världen. Som en del av revolutionen så kidnappade Ayatollah Khomeini den amerikanska ambassadpersonalen och höll dem som gisslan. Landet följde sedan upp detta med att utkämpa de blodigaste kriget i mellanösterns historia. Över en miljon människor miste livet i kriget mellan Iran och Irak.

Landet har fortsatt på sin inslagna bana. När landet gick till val år 2009 så var det ett ytterst begränsat fält man kunde rösta på. De kandidater som tilläts ställas upp hade först gallrats av det styrande rådet, ett råd som är ickedemokratiskt tillsatt och innehar en stor del av makten i landet. Trots detta så var de osäkra på valets utgång och de mer moderata kandidaterna censurerades kraftigt till förmån för den sittande presidenten Ahmadinejad. Efter omröstningen som anses ha gått orätt till så utbröt stora protester i Iran. Flera miljoner tog till gatorna för att uttrycka sitt missnöje. Iranska regeringen tog på sig hårdhandskarna när de svarade och flera människor dog. Presidentkandidater misshandlades och fängslades eller sattes i husarrest.

Vi ser nu att historien upprepar sig, fast i andra länder. Iran har utnyttjat den arabiska våren för att stärka sitt inflytande i regionen. I länder som har varit deras fiender, såsom Egypten har de stött islamistiska grupper som de är vänliga med. I vänliga länder såsom Syrien så hjälper de regimen att förtryck befolkningen och stödjer de massmord som just nu pågår.

De har även dragit nytta av det kaos som rått när ett land har fallit. I Libyen stödjer de smugglare som gör inbrott på militärbaser och stjäl vapen samt vapenteknologi. Dessa vapen hamnar sedan i händerna på terrorister i hela Mellanöstern. Av dem används de sedan för att motarbeta de demokratiska krafterna som har tillåtits blomstra tack vare den arabiska våren.

Iran nöjer sig inte med att förtrycka befolkningen på hemmaplan. Enligt Migrationsverket och SÄPO så lägger den iranska regimen även ned stora resurser på att kartlägga oppositionella utomlands. Oppositionella i Iran går ett hårt öde till mötes. Vanliga straff i Iran är stening, piskrapp och döden. Detta gäller för så väl oppositionella som kvinnor som anses ha betett sig osedligt.

Landet har även givit stöd till diverse terroristorganisationer. I förra veckan uttryckte Islamiska Jihad sin tacksamhet för det stöd de har fått ifrån Iran och sade sig vara stolta över att ha dem i ryggen. Detta är den organisation som under de senaste veckorna har beskjutit israeliska städer och dödat en civil småbarnsfar och skadat flertalet personer. Det finns därför en möjlighet att Iran skulle ge Hezbollah eller någon annan allierad terroristorganisation tillgnåg till kärnvapen.

Det största hotet från Iran förblir dock deras nukleära ambitioner. Om landet tillåts utveckla kärnvapen så kommer de att kunna kuva hela Mellanöstern och Centralasien. Iran är som bevisat ett land som är villigt att betala ett högt pris för att uppnå vad de anser är sitt mål, nämligen spridandet av revolutionen. Ett kärnvapenbestyckat Iran skulle sätta samtliga stater i regionen i skräck och dra i handbromsen för den arabiska våren, för att inte tala om de oppositionella krafterna i Iran.

Vidare så är det sen tidigare bevisat att Iranska forskare samarbetar med både Syrien och Nordkorea. När Iran så lyckas bygga kärnvapen så är det mycket troligt att de kommer att exportera dem till dessa skurkstater. Vi har sedan tidigare sett att Iran har byggt forskningsreaktorer i Syrien och att de har köpt utrustning från Nordkorea. Nordkorea är även det ett synnerligen irrationellt land och utgör redan idag ett hot mot hela nordost Asien. Om de skulle få tillgång till kärnvapen så skulle detta hot öka radikalt och destabilisera hela regionen.

IAEA:s senaste rapport tyder på att Iran är mycket nära att utveckla en bomb. De har arbetat mycket nära forskare från Nordkorea, Pakistan och Sovjet som ska ha hjälpt dem utveckla såväl detonatorer som annan teknologi nödvändig för atombomber. Iran ska även ha köpt färdig teknologi för atombomber.

Enligt IAEA så har de fortsatt hemliga forskningsprojekt för att utveckla en atombomb, trots att den iranska regeringen framhåller att de enbart vill utveckla civila kärnkraftverk. Enligt internationella experter så har Iran tillgång till höganrikat uran, något som enbart används till kärnvapen. Detta tyder på att Iran har kommit längre i utvecklingen av kärnvapen än man tidigare hade trott. Vi befinner oss nu i en liknande situation som den som var i Libyen 2003. När de gick med på att stänga sina forskningsanläggningar och tillåta västerländska inspektörer så upptäcktes det att de var mycket nära en fullvärdig bomb. Skillnaden är att Iran inte har avslutat sitt kärnvapenprojekt

I en rapport som släpptes tidigare i år så gavs bevis för att sanktioner mot Iran har haft effekt. Trots detta så är det flera länder som motarbetar sanktioner och många västerländska företag som bryter mot dessa sanktioner.

Sanktioner fungerar. Gaddafi föll inte enbart med hjälp av NATO-bomber. Inte heller var det så att rebellerna hade överlägsen militär taktik eller utrusning. Helt avgörande var att regimen helt enkelt fick slut på olja. Att strypa ett lands tillgång till olja påverkar det väldigt. Detta är något vi har sett prov på i Libyen. Trots att Iran har stora oljefyndigheter så saknar de till stor del möjlighet att raffinera oljan. Av den anledningen så har de internationella sanktionerna framför allt riktat sig mot landets energisektor och man räknar med att landets oljeproduktion kommer att minska med 25% under de nästkommande fem åren på grund av dem. Sanktioner mot Iran måste skärpas och riktas hårdare mot deras oljeindustri.

Det är nu upp till alla världens länder att ta denna extremt farliga situation på allvar. Ett nukleärt Iran är ett hot mot hela världen. Irans regering saknar den rationalitet som den amerikanska och sovjetiska regeringen hade under kalla kriget och vilket förhindrade ett kärnvapenkrig. De har vid flertalet tillfällen uttryckt att de är villiga att offra stora delar av landets befolkning om de samtidigt kan förgöra sina fiender. Irans regering förespråkar hjältedyrkan av vad de kallar martyrer och uppmanar folk att ge sitt land i kampen mot ”sionisterna och väst”. Detta är inte bara ord. Det är deras övertygelse och måste därför hanteras som ett verkligt hot.

 

IAEA Rapporten

Läs mer: DN 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 SR Expressen 2 3 SVD 2 3 4 5 6 7 8 9 Aftonbladet 2 SR 2

 

35 Responses to "Irans kärnvapenprogram är ett hot mot hela världen"

 1. Osynlige Mannen  november 9, 2011 at 10:56

  Svenska massmedia uttrycker det som att Iran ”kan ha försökt”. Journalister i andra länder har dock bemödat sig att läsa rapporten. Skrämmande läsning. Nog har de försökt alltid, de har försökt sedan 30 år tillbaka. Såvitt jag förstår är det enda som saknas anrikning från 20% upp till 90% All annan teknologi finns redan på plats. Även om sanktioner skulle kunna fungera (jag är tveksam på den punkten) så finns det inte tid. Nu handlar det kanske om månader innan det är för sent.

  Svara
 2. Mogge  november 9, 2011 at 17:48

  Ahmedinejad har en poäng när han säger att varför skulle Iran utveckla 2 atombomber när det redan finns 20 000 runt om i världen. Till och med han inser det otaktiska i det. Att göra kärnvapen är allmän kunskap i forskarvärlden idag. Sverige skulle enkelt och snabbt kunna ställa om för att göra kärnvapen. Tro mig, kunskapen finns här med. Skärp kraven på nedrustning och innehav hos dem som redah har tillgång till kärnvapen som exempelvis Israel, USA, England, Tyskland, Frankrike Ryssland, Ukraina mfl.

  Svara
 3. Alex  november 10, 2011 at 02:46

  Mogge, håller med dig till 10000%, varför skall Usa israel etc kunna ha kärnvapen och ge sig in på krig och ”vara överlägsna” samtidigt som de stjäl varje lands råvara(olja, uran, etc) . sen skall den som skrivit denna text undersöka lite mer innan han pratar.. kriget som skedde mot iran (av irak) var beordrat av Amerikanerna, Iran krigade inte tillbaka mot varken amerika eller Irak till en början men när dessa länder fortsatte sina attacker då sa Ayetollah Khomeini att de skulle försvara sina liv. och de besegrade kriget. Iran har aldrig i sin historia gett sig på något land, de har alltid fått kriga i sitt egna land som självförsvar… att de också utvecklas i energikretsen borde inte skrämma omvärlden då de aldrig ger sig in i krig om inte syftet är självförsvar… Däremot Amerika och Israel, England frankrike, etc.. dessa länder är inne och krigar i varje land man kan tänka sig, och detta har pågått i århundraden, så att DESSA länder har kärnvapen är nog den största faran mot omvärlden då de är kapabla till allt vad det gäller förstörande av länder och att döda civila. såsom Amerika släppte atombomber i nagasaki och hiroshima så har de knappast emot att släppa några atombomber i mellan östern eller någon annanstans om så behövdes.

  Svara
 4. Alex  november 10, 2011 at 02:49

  Israel är den farligaste fienden i hela världen. De ger sig in i krig helatiden, DÖDAR kvinnor, barn CIVILA och har ingen barmhärtighet för någon.. allt de tänker på är pengar och makt. TYVÄRR

  Svara
 5. Anna  november 10, 2011 at 19:09

  Iran är mycket oförutsägbart. Samtidigt är man hemlig med sin ”kärnaktivitet”. Man kan inte lita på en person som president Ahmadinejad och hans religiösa överheter, vilka förutom makt drivs av ett ”högre syfte” där inget offer är för stort. Förvånar mig inte om de offrar sitt folk, som de redan håller gisslan. Irakkriget uppvisade ingen motsatt inriktning. Många iranier flydde under det kriget.

  Mogge: om Ahmadinejad är så oskyldig – varför låter han inte IAEA kolla?

  Alex: tror du är fastlödd i din uppfattning. Till att börja med är det väldigt få som inte i någon mån vill ha makt och välmåga. Du själv utgör säkert inget undantag. Svenska företag i Iran kan vi ju fundera över också, som bistår fascistregimen med teknologi att ytterligare förtrycka folket. Situationen i Mellanösterna har alltid varit en krutdurk och med Ahmadinejad vid stubinen är läget osäkrare än på länge. Till skillnad från Iran så är Israel en demokrati. Om du hade levat i en riktig diktatur, så hade du uppskattat det.

  Svara
 6. cv  november 11, 2011 at 11:03

  mest farliga länder är israel usa som startar krig i världen

  Svara
 7. Jerry  november 13, 2011 at 11:36

  Därför vill Iran skaffas sig kärnvapen, här har du Irans framtidssyn i egna ord; http://youtu.be/WwiadYT-N9k.

  Iran är på bra väg att förverkliga sina framtidsplaner eftersom det finns en splittrad västvärld som saknar ”guts” – Iran utnyttjar Heider´s balans teori;
  ”min väns vän är min vän
  min väns fiende är min fiende
  min fiendes vän är min fiende
  min fiendes fiende är min vän”

  Svara
 8. annelie enochson  november 13, 2011 at 11:56

  Hotbilden är en angelägenhet för hela världssamfundet. Det går inte att begränsa frågan som ett hot mot Israel. Då förbises Irans aggressiva hållning gentemot sina grannländer såväl som det iranska folkets umbäranden under sitt repressiva styre.

  Den våg av missnöje med krav på förändring och rättvisa som kommit att kallas den arabiska våren startade enligt många i Tunisien. Det går också att hävda att den faktiskt startade men kvävdes i Iran 2009. Längtan efter frihet bortom förtryck är lika stor hos det iranska folket som någon annanstans i världen.

  Ett effektivt sätt för Irans ledarskap att avleda missnöje och frustration är att rikta och kalibrera missnöjeskänslor mot ett uppmålat hot från Israel. Med regelbundna, hetsande tal framför Irans president Ahmadinejad hot om att utplåna Israel från jordens yta. I Israel är man van vid att leva med hotet från terrorister och att det regelbundet skickas iransk-byggda missiler från Hamas-kontrollerade Gaza mot skolor och hem.

  Nej, det är så att Iran är det största hotet mot världsfredan och det inser andra länder …men svensk media vill inte förstå eller väljer att inte informera svenska folket om detta!

  Svara
 9. pw  november 13, 2011 at 12:05

  Sen när har Israel startat ett enda krig? Nämn ett enda!
  Och blanda inte in försvar av det egna landet.

  Svara
 10. Ilya Meyer  november 13, 2011 at 12:30

  Det är inte olagligt att vara dum, enögd eller enfaldig.

  Detta tack vare att vi i Sverige har ett statsskick som heter ”demokrati”. Detta delar Sverige med samtliga länder i sin omedelbara omgivning (Europa) men bara med ett enda land i hela Mellanöstern – närmare sagt det judiska landet Israel.

  Obelästa men ändå övertygade ”tyckare” som Alex, Mogge och Cv yttrar sig om Israel. Men aldrig någonsin om det obeskrivligt inhumana som styr vartenda arabiskt lands statsskick och väldigt många av de muslimska ländernas statsskick, i all synnerhet Irans.

  Med andra ord, total brist på medmänsklighet, mänskliga rättigheter, fundamentala rätter för individer som till exempel att få rösta, utöva religion utan hot eller ens köra bil om de råkar oturligt nog vara födda i en kvinnas kropp.

  Där är Alex, Mogge och Cv egendomligt nog tysta. Istället påstår de att Israel är det största hotet i världen. Vilket måste komma som en chock för de miljontals muslimer som år 2009 iscensatte den allra första revolten mot islamisk diktatur i Iran. Revolutionen slogs brutalt ner av Irans Ahmadinejad. Omvärlden tittade på tyst. Alex, Mogge och Cv var också tysta.

  Ett par år senare exploderade miljontals muslimer i vrede i delar av den muslimska världen som INTE behärskades direkt av Iran – Tunisien, Algeriet, Egypten, Syrien, Libyen, Bahrain. Omvärlden har varit lite mer engagerade där, efter fadäsen med Iran och de tusentals civila som slaktades i Teheran och annorstädes. Alex, Mogge och Cv förblev dock tysta.

  Detta blodbad stör inte Alex, Mogge och Cv i deras omvärldsuppfattning – de vill inte förvirras av fakta. Därför kan de skriva om att Israel dödar arabiska barn och civila trots att Israels arabiska befolkning har flerfaldigats under de senaste 6 decennierna, och den arabiska befolkningen i Judeen & Samarien, också kallad för Västbanken, samt Gaza har flerfaldigats än mer.

  Betyder det att Israels aktioner inte har resultat i att civila araber har dödats? Självfallet inte. Och varje civil dödsfall är lika beklagligt, oavsett offrets etnicitet, religion, kön, hudfärg eller politisk åskådning. Men när islamistiska våldsgrupper utstuderat använder den egna civilbefolkningen som skydd för att därifrån skjuta missiler mot israeliska civila, kommer obönhörligen civila liv att krävas – på ena eller andra sidan.

  Så den egentliga frågan är inte huruvida den nuvarande iranska regimen utvecklar kärnvapen eller inte, utan frågan är vad omvärlden tänker göra åt hotet som regimen dagligen uttrycker mot en demokrati, en medlemsstat i FN.

  Ett Israel som lägger ner sina vapen – förmodade kärnvapen eller andra konventionella vapen – upphör att existera inom ett dygn. Ett Iran som lägger ner sitt kärnvapenprogram kommer att ha miljarder dollar över att spendera på den egna befolkningens framtid – utbildning, infrastruktur, industrialisering, en plats i världssamfundet.

  Med andra ord, allt det som den nuvarande iranska regimen under Ahmadinejad avskyr.

  Där, Alex, Mogge och Cv, borde ni lägga era krafter – på att övertyga den svenska regeringen att följa övriga demokratiska länders beslut att på olika sätt övertyga/övertala/tvinga (välj ord och medel) Iran att överge sin aggressiva inställning och istället bli en bland övriga demokratiska nationer i världen.

  Men det är nog för mycket önskat, eller hur Alex, Mogge och Cv? Bättre då att fokusera på det gamla, traditionella hatet mot världens enda judiska stat än mot en enda av världens 57 muslimska stater där verkligt avskyvärda systematiska regimbrott sker dag ut och dag in mot den egna befolkningen.

  Er högljudhet mot demokratin Israel är lika förutsägbar som er totala tystnad om fruktansvärda antidemokratier i den arabiska och muslimska politiska sfären.

  Suck!

  Svara
 11. Tommy Nilsson  november 13, 2011 at 12:47

  Självklart så är Irans strävan efter att få kärnvapenkapacitet mycket oroande. Iran har ingen högre önskan än att utplåna staten Israel. Därför är det mycket viktigt att alla verkliga demokratier och demokrater i hela världen sätter hård press på Iran att upphöra med sin ambition att skaffa kärnvapen. Jag är dock mycket pessimistisk till att detta verkligen kommer att ske. Israel är den enda demokratin i hela Mellersta Östern. I Iran hänger man folk från lyftkranar. Hur är man som människa funtad om man stöder ett sådant land. Utan Israel kommer hela området förfalla till totalt barbari. Israel förtjänar verkligen att vi stöttar dem till 100 %. Jag ger Israel mitt fulla stöd.

  Svara
 12. Lars Lindberg  november 13, 2011 at 12:52

  Iran utvecklar kärnvapen. Iran utvecklar raketsystem. Iran utvecklar tändsystem. Iran utvecklar styrsystem. Iran utvecklar separatorer att utvinna höggradigt anrikat Uran235. Iran letar efter fiender som saknar missilförsvar där Sverige är en tänkbar kandidat.

  Iran – ett stort oljeland utan behov av kärnkraft satsar ensidigt på denne ”råvara” läs krigsprodukt, ändå avser kommentatorer att det är ISRAELs fel,… Varför denne ensidighet, dessa rosa glasögon, denne oförmåga att tänka klart och se hotbilder – är kommentatorernas sinnen helt fördunklade?? så slår det mig – det är just vad de är. De förmår inte se hoten, utan har halkat in på tidigare retorik, antagligen för att det känns invant tryggt. Resultatet av 100 års strutspolitik. En av massmedia och märkligt skolsystem förledd befolkning. Jag ber Israel om ursäkt för dessa dumma svenskars agerande, i en parafras på en jude; klandra dem inte för hårt – ty de veta inte bättre,..

  Svara
 13. Björn  november 13, 2011 at 12:57

  Alex du pratar i nattmössan, titta på terrorstatistiken från RAND basen som är gjord av den Svensk-Kurdiske forskaren Tino Sandanaj, gissa vem son leder ligan? Jo hör och häpna Muslimer som står för 90% de senaste 10 år har 10.000 människor ,kvinnor ,sjuka och gamla strukit med. Men som vanligt är det populärt att alltid anklaga Israel Mycket PK, ta och läs lite historia istället Oh Sancta Simplicitas!

  Svara
 14. Jean  november 13, 2011 at 13:10

  Israel är till skillnad från sina grannar en demokrati med fria val ,pressfrihet, yttrandefrihet! Tar man sig titt på grannländer de olika arabiska diktaturerna eller Terror staten Iran med Mullorna som styr bakom Ahmedinejad så är det bara de vilsna vänsterflummarna som inte kan se den här skillnad!!
  Det kommer aldrig att bli någon fred så länge de arabiska regimerna använder sin press,media och TV till att spy ut hatpropaganda som är identisk med det Nazityskland spred på 30 talet.
  Palestinierna , oavsett om det Hamas eller Fatah har inte fred med den Israeliska staten som mål utan varje eftergift till dem är ett steg till målet – ett mellanöstern utan ett Israel.
  Detta lär de sina barn i skolan från tidig ålder där hela landet benämns som Palestina, städer som Haifa, Jaffa benämns som palestinska städer som ska tas tillbaka!!
  Det är upp till varje individ att ta ställning – antingen stödjer man terror eller så stödjer man den enda demokratin i området!!

  Svara
 15. Torbjörn Edebol  november 13, 2011 at 13:59

  Har läst några av inläggen som innehåller goda balanserade synpunkter. Dock inte alla.

  Jag delar bedömningen att ett kärnvapenbestyckat Iran är en fara för Israel, Mellanöstern och världen. Omvärlden bör därför uppbåda all kraft för att förhindra detta scenarium, som otvivelaktigt destabiliserar regionen.

  Israel är och förblir den ledande demokratin i Mellanöstern. Israel bör förstås utifrån sin historia, existerar i en mycket utsatt situation och bör åtnjuta omvärldens stöd.

  Med så många gläder jag mig åt den demokratiska utvecklingen i den ’arabiska våren’, men flaggar för att utvecklingen fortfarande är mycket instabil vilket kräver omvärldens fortsatta stöd och bör följas med kritiska ögon.

  Det måste dessutom vara möjligt för de kristna att i trygghet få bo kvar i sina arabiska hemländer. I Iran och i flera andra arabländer är de diskriminerade och förtryckta. Det som slutligen är det riktigt allvarliga med Iran är att dess ledning och president synes syfta till en etnisk rensning av kristna och judar i hela Mellanöstern. Jag kan inte se det på ett annat sätt än att FN, EU, Arabförbundet och enskilda stater har en skyldighet att agera mot det harmageddon som
  president Mahmoud Ahmadinejad oavbrutet och mer eller mindre tydligt insinuerar.
  Torbjörn Edebol

  Svara
 16. Alf Lindgren  november 13, 2011 at 14:17

  Iran är ett hot mot hela världen och det är jättebra att Israel uppmärksamma detta. Det verkar som om västmakterna sover och vågar inte agera. Irans president har hotat att utplåna Israel. Alltså en medlemsastat i FN hotar en annan stat med utplåning. Landet skulle naturligtsvis kastas ut i FN. Sådant hördes på 30-talet av Hitler och nu har vi en ny sådan i Iran. Landet bör utsättas för sanktioner och om inte det hjälper tvingas med våld att avstå från kärnvapenhot.
  Israel är den enda demokratin i Mellanöstern och borde stödjas av alla demokratiska krafter i världen. Sedn får nynazister, extremvänstern kommunister, säga vad de vill. Märkligt att hela detta byke har samma mål som islamisterna nämligen att demonisera och svärta ner Isralel.

  Svara
 17. As Intended  november 13, 2011 at 14:33

  Ahmadinejad bestämmer inte över Iran tyvärr.. han e typ deras version av Glenn Bleck så failstamp på er som tror att världen går under bara för att han säger så.. sluta kolla på FOX.

  Iran har kärnvapen.. detta blir skitbra för alla statsvetare som kommer att få uppleva riktig terror/maktbalans. Lite motvind är väl kul att ha i en annars överlägsen konflikt?

  ”Detta tack vare att vi i Sverige har ett statsskick som heter “demokrati”. Detta delar Sverige med samtliga länder i sin omedelbara omgivning (Europa) men bara med ett enda land i hela Mellanöstern – närmare sagt det judiska landet Israel.” – Det finns MASSVIS med demokratiska länder där ”demokrati” inte är annan än ett ord som används för politiker när de blir valda så att de kan fortsätta sin ekomoniska korrupta kampanj.. I andra delar av världens ”demokratiska” länder betalar regeringen folket för att rösta på det egna partiet.

  Vad är demokrati? – Ett demokratiskt land utan företag som Israel Military Industries, är en fattig demokrati & fattiga demokratier är en illusion av frihet där röster manipuleras, skattepengar fifflas med & internationella företag har sina verkställande lågbetalda slvafabriker.

  Jag är inte för en diktatur, men jag hade mycket hellre velat leva i dåtidens Sovjet hellre än dagens Rwanda. Välj alltid det minst onda.

  __

  Att Iran skulle attackera Sverige finner jag det mest efterblivna resultatet av informationsbehandling NÅGONSIN. Varför just Sverige? – Oh juste, de vill ju självklart ta över produktionen av Mammas Köttbullar. Sveriges hot mot Iran är otroligt minimal, dessutom har vi allierade utöver Europa så det spelar nog ingen roll vilket land de väljer här och jag tvivlar otroligt starkt på att skrattretande Sverige skulle vara högst upp på deras fiendelista. Kom ihåg att en atombomb utgör mer skada än vad man ser på TV, att skapa ett kärnvapenkrig ger förluster på båda sidor och jag lovar att inte ens Iran är så korkade. Om de skulle vara så korkade.. vem kommer att stödja dem? Kina? Nord Korea? Saudiarabien kanske? (haha)

  Tycker att Israel (inte Judar, Israel.. håll tillbaka ”Vi har lidit, din nazist”-kommentarerna nu..) kan värva ner lite & kanske börja inleda lite mer produktivare form av utrikespolitik istället för att bygga konflikter och sedan skydda sig med offerstämpeln. Bara för att Israel är en ”demokrati” behöver det inte alls betyda att de är automatiskt goda, inte heller behöver det betyda att de är civiliserade. Det som spelar roll är vad man gör, inte vad man står för.

  ”Men som vanligt är det populärt att alltid anklaga Israel..” Det var populärt, du vet när Socialismen var större… nu är du Auto-Hitler så fort du ogillar när Israeliska vapen hamnar i händerna på Al-Qaida eller när Israelisk militär bombar Gaza och blockerar Hjälp till utsatta.

  Om Israel verkligen vill stå för något gott, vilket de har gjort i många situationer mot vissa sinnessjuka ledare.. så får de se till att fixa problemen med sina grannländer först. Då främst palestinierna, och det tror jag att de kan klara av. Vänta & se: Irans sämsta kort just nu är att ge sig på Israel och jag tvivlar högt på att detta kommer att ske (speciellt om de står ensamma i den idén) så sluta odla grunder för konflikt!

  För att spara motargument för att jag är på en sida så måste jag ange var jag står: I mitten, ingenstans.. du vet där helt vanliga rationella människor finns, folk som vägrar ta på sig flaggor & färger. Här finns jag.

  Svara
 18. Mikael  november 13, 2011 at 16:07

  Detta har varit känt länge,vi har väntat många år på denna rapport, trodde aldrig att dom skulle våga ge ut den. Men tom världssamfundet måste väl ändå förstå vad det annars kan innebära. Dom som inte vill tro på den kanske inte tänker på att det i slutändan kan handla om dom själva eller om någon i deras närhet. Och sluta klaga på Israel och USA om det inte var för dom så skulle vi ha riktigt stora bekymmer.

  Svara
 19. Michael  november 13, 2011 at 16:28

  Intressant att den Israelhatande lobbyn hittat även denna site. Inskkränktheten hos denna hatande lobby är slående. Lika slående är deras totala brist på kunskap vad gäller Israel och regionen i övrigt.

  Svara
 20. Ralph Haglund  november 13, 2011 at 17:53

  http://elderofziyon.blogspot.com/2005/12/iran-has-3000-km-cruise-missiles-can.html ser man en karta över hur Irans missiler för några år sedan kunde nå i stort sett hela Europa.

  Irans ledning är ointresserat av sin egen befolkning, vilket syns klart på det enkla faktum att de har slutat göra barn – demografin visar på betydligt färre barn än både Europa och Turkiet, prostitution och narkotikabruket har blivit skyhögt. http://israelisverige.info/?p=8657

  Så både för andras och den egna befolkningens skull borde ledningen försvinna snarast. Frågan är varför USA och NATO koncentrerade sig på Libyen som inte hållit på att hota andra länder, medan de inte gör ett skvatt med Syrien och Iran. Vi minns att Obama från början sa att ”om Israel stoppar bosättningar ska jag ta hand om Iran” – men vi såg snart hur det gick. Han sa inte ens bu vid det fejkade valet i Iran.

  Problemet för Israel är att om de ska göra som de gjorde i Gaza – ägna så mycket kraft åt att undvika att träffa civilbefolkningen – så får de vara väldigt försiktiga vare sej de anfaller med droner, långdistansmissiler eller militärflyg. Men deras satelliter har upplösning neråt halvmetern så de har bra underlag, och Obama sålde bunker busters till Israel för länge sedan.

  Svara
 21. Isay  november 13, 2011 at 19:05

  Nej men Alex, tänk att du och dina vänner har hittat hit av alla ställen. Välkommen, välkommen. ”Israel är den farligaste fienden i hela världen. De ger sig in i krig helatiden, DÖDAR kvinnor, barn CIVILA och har ingen barmhärtighet för någon.. allt de tänker på är pengar och makt.” Jaså du menar det. Vilka typer, dessa ju…, jag menar israeler. Du, jag tycker att du skall testa litet. Länken till den iranska ambassadens hemsida är http://www.iran.se. Gå dit och skriv exakt det som du har skrivit, fast ändra Israel till Iran – bara för att se vad som händer. Förresten, du behöver inte ändra. Gå dit, fantisera ihop något riktigt giftigt om Israel och försök att få upp det på deras sida. Kom sedan tillbaka och ljug litet mera.

  Svara
 22. Aimo  november 13, 2011 at 19:41

  Vi har att göra med en odemokratisk och diktatorisk regim i Iran så deras trovärdighet är lika med 0 i mina ögon.Jag litar på att Israel som en demokrati är trovärdig i denna fråga.

  Svara
 23. Åke  november 13, 2011 at 19:49

  Jag har aldrig förstått varför USA valde att attackera Irak. Iran är och har varit alltsedan revolutionen det största hotet i regionen. Man kan bara hoppas att en republikan, tex Romney, vinner presidentvalet 2012.

  Svara
 24. Goncalo  november 14, 2011 at 14:19

  Här drummar man upp krigspropagandan. Ju mer man hotar Iran ju mer driver man dem till kärnvapen. De må ha en förtryckande regim, men de är inte expanderade och utgör endast ett hot mot sitt eget folk. Tänk på Irans historia. Först en brittisk koloni, sedan fick de sin första folkvalda regering, som störtades av CIA som satte in en knähundsdespot (Shah:en) vilket ledde till revolutionen. Sedan stöttar USA Irak när dom går i krig med Iran, och sen invaderar de Irak (2 ggr). Klart som fan att Iran känner sig trängd i ett hörn.

  Israel har dessutom 200-300 kärnvapen utan att ens ha skrivit på NPT.

  Bara för att man inte stödjer sanktioner och interventioner mot Iran, betyder inte att man är Israelhatare. USA skulle bli säkrare utan inblandning i mellanöstern, och Israel kan faktiskt stå på egna ben. De är inte USA eller västs uppgift eller skyldighet att militärt bistå Israels försvar.

  Svara
 25. Feya  november 14, 2011 at 19:36

  Blir skrämd när jag läser kommentarern…
  När är vissa av er födda egentligen?
  ”Alex” : Hur kan du dra en hel nation över kanten? Ett folkslag som ständigt varit jagade, som inte fick lov att arbeta ens en gång om vi ska gå så långt tillbaka. Vad jag lärt mig fick dom tillslut sitt egna land 1948, hur länge varade friden? Sen kommer flertalet arabländer och går till angrepp igen.

  Låt judarna vara ifred, vem stör dom?
  Har du ens tittat på nyheterna? Om du ska dra någon över en kant, börja med dig själv för det är extremister som du – som är farliga.

  Svara
 26. Ann-Britt  november 14, 2011 at 20:54

  Tack till er som står upp för landet Israel! Speciellt till dig Annelie Enochson,”den som välsignar Israel kommer själv att få välsignelse”!
  Efter flera resor till mellanöstern har jag sett vilken kärlek det judiska folket har till sina medmänniskor. Problemet ligger i att Israel måste försvara sig mot terroristerna, om dessa inte fanns skulle läget se annorlunda ut.
  Är det jantelagen som vill förstöra, avundsjukan som gör att det blir svart?! Det judiska folket är ett starkt folk som fått öknen att blomma, tänk om vi vore sådana kämpar istället för att vi fördömer. Araberna har det stöd de behöver för sjukvård, skolgång, pesion mm, hur de förvaltar i sin tur är deras sak. I många länder är det långt ifrån så här.
  Rapporterna som kommer ut negativt om Israel är allt annat än sanna många gånger. Vart är vi på väg i Sverige, hur blinda vill vi vara?

  En Israelvän/
  Ann-Britt

  Svara
 27. Toddan  november 14, 2011 at 22:55

  Hej alla Ni som älskar att hata Israel (och USA).

  Kan Ni inte skaffa Er en hobby i stället??

  Bara undrar,
  Högaktningsfullt

  Svara
 28. Anders  november 14, 2011 at 23:12

  Blotta tanken på iranska kärnvapen är mycket skrämmande.

  Den iranska regimen är redan idag farlig för sina egna medborgare och för andra länder i världen, inte minst i mellanöstern. Det råder ingen som helst tvekan om att Iran skulle använda den ökade makt och skrämselförmåga som kärnvapen ger till att ytterligare skada frid och frihet i världen.

  Den iranska regimen är dessutom så instabil att det tyvärr inte är uteslutet att den skulle kunna få för sig att även faktiskt använda kärnvapnen, om de hade några.

  Israel är ett av de få länder som långsiktigt har tagit det iranska kärnvapenhotet på allvar och som konsekvent har agerat för att förhindra den katastrof som det skulle innebära.

  Tyvärr finns det nog inga sanktioner eller andra diplomatiska metoder som skulle få dagens iranska regim att överge sitt kärnvapenprogram. Det enda som fungerar är att i handling förhindra och fördröja det. Om man lyckas fördröja det iranska kärnvapenprogrammet tillräckligt länge så kanske man kan få samma effekt som i Irak, nämligen att programmet till slut överges.

  I sista hand, om inga andra metoder räcker, hoppas jag innerligen att det finns någon stat (eller stater)som har förmågan och modet att agera militärt för att stoppa kärnvapenutvecklingen i Iran.

  Alternativet, att Teheran börjar hota världen med kärnvapen, vore en katastrof som vi alla kan få lida för.

  Svara
 29. Marcus  november 15, 2011 at 00:55

  Israel är unikt på många sätt. Tänk bara tanken att vara omringad av flera grannländer som innerst inne vill förinta din nation. Det ställer oerhört stora krav på beredskap och förmåga att försvara sig. Det är inte Israel som startat krigen och de har all juridisk rätt i världen att försvara sig! En annan skillnad är att terroristaktionerna och anfallen mot Israel har till syfte att döda så många judar som möjligt, oavsett om det är kvinnor, barn och gamla som drabbas hårdast. Trots detta väljer Israel inte att svara med samma mynt utan strävar i möjligaste mån efter att enbart straffa de skyldiga. De som utövar terror mot Israel verkar inte värdera ett människoliv speciellt högt ens bland de egna, eftersom de ofta placerar sina bombfabriker och terrornästen i nära anslutning till dagis, skolor, bostäder etc. De räknar kallt med att Israel ska råka döda någon oskyldig och genom en jämförelsevis (jämfört med om israeler drabbas) stor mediapublicitet kan man fortsätta utöva terror med västvärldens stöd. Terror verkar tyvärr löna sig.
  Irans strävan att skaffa kärnvapen är verkligen skrämmande! De måste stoppas med alla medel!

  Svara
 30. Ingrid Carlsson  november 15, 2011 at 15:18

  Bibeltroende kristna har sedan den Israeliska statens tillkomst, 1948, tolkat det som sker i Mellanöstern som en uppfyllelse av Guds löfte till Abraham – att hans avkomlingar har en evig besittningsrätt till sitt landområde. Vi tror att det vi nu kan se och bevittna i denna area, är en uppfyllelse av Guds löften till Abrahams barn att församla dem till sitt land enligt profeternas entydiga förutsägelser (i GT).

  ”Se, jag skall hämta Israels barn ut ifrån de folk till vilka de hava måst vandra bort; jag skall samla dem tillhopa från alla håll och föra dem in i deras land. Och jag skall göra dem till ett enda folk i landet, på Israels berg, en och samma konung skola de alla hava.” (Hes. 37: 21, 22a).
  Jesu egna ord i Luk 21:24 … att Jerusalem skall bliva förtrampat av hedningarna till dess hedningarnas tider är fullbordade, talar i samma riktning, och avser med största sannolikhet en upprättelse av folket i det gamla löfteslandet.

  ”Ty se, i de dagarna och på den tiden, då jag åter upprättar Juda och Jerusalem, då skall jag samla tillhopa alla hednafolk och föra dem ned till Josafats dal; och där skall jag hålla dom över dem, för mitt folks och min arvedels, Israels, skull, därför att de hava förskingrat dem bland hedningarna och utskiftat mitt land.” (Joel 3:1-2).

  Det är med dessa Guds ord och löften som grund som den profetiskt medvetna församlingen är beredd att stå upp för Israels rätt till sitt historiska hemland.
  Varje uppdelning av landet har Gud emot sig och kommer inte att leda till någon som helst välsignelse, varken för Israel eller det arabiska folket.
  Den som vill välsigna Israel måste veta vad han gör och varför han gör det. Det handlar om att bekänna sig till Guds eget ord på ett trovärdigt sätt, där vi låter Guds Ord ge oss kunskap om hans vilja.
  Guds vilja är god, välbehaglig och fullkomlig.
  Gud älskar alla människor på vår jord. Hans plan och vilja för Israel, syftar till en välsignelse för alla folk och stammar.

  Att välsigna Israel är församlingens profetiska kallelse och uppdrag.
  Utkorelsen; ett frälsningshistoriskt syfte som handlar om att vara utvald för ett uppdrag – uppdrag med livet som insats och som grundar sig på det förbund som Gud ingick med ”fäderna” Abraham, Isak och Jakob. Det är i detta släktled som ”Israel” blir till som folk och är bärare av löftena till Abraham.
  Abraham, Isak och Jakob förkroppsligar utkorelsens hemlighet; Guds kallelse, Guds löfte och Gud gränslösa nåd. Det är från den utgångspunkten som vi ska se och förstå det Judiska folkets historia.

  Till dig som tvekar och tvivlar uppmuntrar jag att läsa i Guds eget Ord, Bibeln. Där, finner vi svar på alla våra frågor. Aposteln Paulus är en god lärare och vägledare att lotsa oss fram i detta svåra ämne; juden, fariséen och hedningen. (citerade Bibelord hämtat fr 1917 års övers).

  Jesu underbara Frid över dig … och ditt liv!
  / Ingrid Carlsson

  Svara
 31. Martin T  november 15, 2011 at 19:16

  Den som inte inser att Iran är ett hot mot stabiliteten och världsfreden ansåg troligtvis att Hitler var en garant för fred 1939. Dvs samma perversa verklighetssyn.
  Dessutom finns det inga som helst bevis eller belägg för att Israel har några kärnvapen.
  Frågan är vilka värderingar man har om man stödjer Iran? De som stödjer denna islamo-fascistiska stat borde flytta dit och själva uppleva det totala förtryck som det innebär att leva där.

  Svara
 32. Goncalo  november 15, 2011 at 22:26

  Iran har aldrig anfallit eller befunnit sig i krig med en annan nation i modern tid, undantaget Irak på 80-talet, då Irak fick uppbackning av USA.

  Från dag 1 har väst försökt påtvinga Iran diverse saker, på 50-talet krossade CIA och Storbritannien deras demokrati. Revolutionen och mullorna är en direkt följd av vad Väst har gjort i Iran. Klart att Iran känner sig trängt.

  Jag stöttar inte alls Irans regering, men de är inte värre än närliggande Saudiarabien som USA m.fl håller om ryggen. Dubbelmoral.

  Diplomati är en bätte väg än att hota med militär och sanktioner (som framför allt skadar landets civila i slutändan ändå). De leder ju förmodligen till ett större stöd för mullorna hos Irans befolkning.

  Iran, om de får kärnvapen (vilket inte alls är säkert, vissa underrättelserrapporter tyder på att Iran har redan skrotat deras program) har knappast motivet att använda dem i ett anfall mot Israel, speciellt då Israel redan har några hundratal kärnvapen.

  Förresten, har Israel ens skrivit under NPT?

  Iran provocerar, men hela deras moderna historia har de fått utstå provokation, krig och påtvingad regimbyte/kolonialism. Utrikes är de mindre skyldiga till brott än vad länder som USA, Israel och Storbritannien är.

  Och nu skramlar och hetsar hökarna mot ett nytt ingrepp i Mellanöstern. Ju mer såna här aktioner väst försöker sig på, ju osäkrare blir våra länder.

  Man sa samma sak om Irak, och de visade sig vara en lögn.

  Svara
 33. Anders  november 18, 2011 at 21:48

  Israel förtjänar all beröm för sina långvariga insatser för att förhindra att Irak, Syrien och Iran utvecklar kärnvapen.

  Tyvärr har Israel fått utstå internationell kritik för sina aktioner, som luftangreppen på irakiska och syriska kärnanläggningar 1981 och 2007. Detta är en tragisk dubbelmoral eftersom hela den fria världen har tjänat på att slippa att dessa destruktiva och labila regimer utrustar sig själva med kärnvapen.

  Det är min innerliga förhoppning att Israel inte tvekar en sekund att upprepa samma insatser mot Iran och att de nu äntligen får omvärldens stöd i det.

  Svara
 34. Pingback: Demokratier enas mot Iran, av: Israels ambassad « Vad händer i Mellanöstern idag?

 35. Pingback: När är det dags att ta ett nukleärt Iran på allvar? | Mina tankar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*