Irans nyckelroll i Aleppo-massakrerna

Iran fortsättar att utöka det militära och ekonomiska stödet till den syriska regimen. Iranledda miliser spelade en central roll i den senaste offensiven i Aleppo och den påföljande humanitära katastrofen.

Iranskt militärt- och operativt stöd till den syriska regimen

 • Ungefär 1 500 iranska soldater från det iranska revolutionsgardets (IRGC) elitstyrkor, Quds-brigaden, under ledning av Qasem Soleimanu har varit stationerade i Syrien. Styrkan har huvudsakligen agerat runt Aleppo men även i andra områden i samarbete med Assads styrkor, Ryssland, Hezbollah och Shia-miliser.
 • I april 2016 anslöt fler soldater från Irans reguljära armé till striderna i Syrien.
 • Iran rekryterar shiitiska pakistanier och afghanska flyktingar i Iran för att strida i Syrien. Den huvudsakliga afghanska styrka som strider i Syrien, Fatemiyoun-brigaden, är tränad av IRGC i Iran för att strida i Syrien. De shiitiska pakistanierna tillhör Zainebiyoun-brigaden. Det totala antalet som strider i de båda brigaderna uppgår till flera tusen och de håller huvudsakligen till i utkanten av Aleppo.
 • IRGC har även kontroll över 10 000 irakiska shiitiska milissoldater inklusive de som strider för Asaib Ahl al-Haq-milisen och i Hezbollahs Kata’ib-brigaden.
 • Hezbollah, som styrs direkt från Teheran, tar emot hundratals miljoner dollar i ekonomiskt stöd från Iran, är djupt involverat i det syriska inbördeskriget och var en avgörande del av den senaste markoffensiven i Aleppo.
 • Iranska företrädare har även bekräftat att Iran använder sig av drönare för att attackera mål i Syrien.
 • IRGC har etablerat en bas vid Fort Behuth, strax söder om Aleppo.
 • Irans intervention i Syrien blir allt större vilket inte minst reflekteras av det ökande antalet döda iranier under det senaste året. Siffror från oktober 2015 till september 2016 indikerar att ungefär 400 iranska soldater tillhörande IRGC (av totalt 500 döda sedan 2014) dog i samband med strider runt Aleppo. Ytterligare 100 afghanska och pakistanska shia-soldater har också dödats.

Antal omkomna i iranska styrkor i Syrien från slutet av 2013 till september 2016.

Irans inblandning i de senaste massakrerna i Aleppo

 • Irans IRGC och Iran-stödda shiitiska miliser var en avgörande del av offensiven mot rebellerna i Aleppo. Rapporter gör gällande att Iran upprättade ett nätverk av baser och stationerade tusentals stridande inne i och runt Aleppo. Hezbollah, irakisk milis, afghanska Fatimiyoon-miliser och pakistanska Zeynabiyoon-miliser var de huvudsakliga styrkorna som lydde under IRGC i Aleppo.
 • Iranledda styrkor har varit ansvariga för massavrättningar, attacker på civila (inklusive kvinnor och barn) samt förhindrat den civila evakueringen från Aleppo. Vid ett tillfälle, den 16 december 2016, stoppade Iranstyrda miliser en evakueringskonvoj som hade med sig 800 personer (inklusive rebeller) i Jisr al-Haj-distriktet. Miliserna bröt eldupphör-avtalet, avväpnade rebellerna, grep civilförsvarsanställda som övervakande konvojen samt dödade tre av dem. En annan konvoj attackerades av Iranstödda miliser tisdagen den 21 december 2016. Enligt syriska oppositionsledare är tiotusentals civila fångade i områden som tidigare hölls av rebeller.
 • En FN-rapport gör gällande att den syriska armén och allierade Iranstödda miliser har dödat minst 82 civila, inklusive 11 kvinnor och 13 barn, i fyra olika områden i Aleppo som nu är under syrisk kontroll.

Qasem Soleimani, befälhavare IRGC:s Quds-brigaden, tillsammans med shia-afghanska styrkor tillhörande Fatemiyoun-brigaden i Aleppo (publicerat i maj 2016)

Ekonomiskt stöd till den syriska regimen

 • Förutom soldater bidrar Iran även med vapen, olja och förnödenheter till Assads regim. Analyser tyder på att Iran skickat 10 miljoner fat råolja till Syrien mellan januari till juni 1016 till ett pris av 50 dollar per fat vilket uppgår till en halv miljard dollar.
 • FN:s särskilda sändebud för Syrien, Staffan de Mistura, har antytt att Iran årligen bidrar med ungefär 6 miljarder dollar i stöd till Assadregimen. Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, sa i februari 2016 att Iran godkänt 2,8 miljarder dollar i stöd till Syrien.
 • Iran ska också ha överfört 860 000 dollar till stiftelsen för Iranska martyrer i Damaskus för att betala syriska legoknektar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*