Israel en av världens 8 supermakter 2017

The American Interest listar i år Israel som en av världens åtta supermakter 2017. Det är första gången Israel tas upp på den kända listan.

Hela artikeln om Israel och övriga stormakter kan ses här.

Sammanfattning:

”I år är det ett nytt namn på vår lista över de åtta stora: Israel. Ett litet land i en kaotisk del av världen, Israel är en framväxande makt med ett ökat inflytande inom världspolitiken. Tre faktorer påverkar Israels framgång: ekonomisk utveckling, den regionala krisen och diplomatisk sinnrikhet.

Den ekonomiska utvecklingen är delvis ett resultat av tillfälligheter och geografi, delvis resultatet av smarta val. Vad gäller tillfälligheter och geografi så har stora tillgångar av gas och olja hittats vilka kommer göra Israel till en exportör av energi. Under året blev Turkiets relation till NATO ansträngd samtidigt som Erdogan vill minska Turkiets beroendeställning till Ryssland. Israel ser ut att vara en del av Turkiets lösning.

Förutom tillfälligheter har Israel arbetat intensivt med banbrytande teknologi. Landets beslut att fokusera på cybersäkerhet och informationsteknologi har placerat Israel i mitt i den pågående revolutionen vad gäller militär makt baserad på behovet av informationskontroll. Förutom detta söker sig privata investerare från hela världen till Israel för att investera i startups samt att få tillgång till israelisk teknologi som blir allt viktigare för en växande skara länder. Det handlar inte längre endast om USA – idag vill Indien, Kina, Ryssland, afrikanska länder och många andra länder alla ha israelisk teknologi, vare sig det handlar om droppbevattning eller spjutspetsteknologi inom försvarssektorn.

Den regionala krisen förändrar maktbalansen i Mellanöstern. Syrien, historiskt en av Israels största fiender och säkerhetshot, är i princip upplöst. Vad som händer i Syrien är en humanitär katastrof men realpolitiskt betyder det att Israel nu är regionens militära stormakt. Egypten avskyr Hamas, IS och Islamiska jihad lika mycket som Israel gör vilket lett till att säkerhetssamarbetet mellan de båda idag är bättre än på länge.

Sinnrik diplomati. Israel har lyckats stärka sina relationer med ett antal länder. Relationen till Ryssland, trots landets kopplingar till Iran, har stärkts. Relationen till Indien har stärkts och relationerna till afrikanska länder som till stor del varit fientligt inställda till Israel sedan -67 har förbättrats genom diplomati.”

Vill du läsa mer? Klicka här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*