Israel firar 67 år av självständighet

Den 14 maj, 1948 avslutades den brittiska mandatperioden och den nya judiska staten – Staten Israel – upprättades formellt i delar av det tidigare Brittiska Palestinamandatet. I och med bildandet av Staten Israel 1948 återupprättades judisk självständighet efter 2 000 år.
Självständighetsdagen firas varje år på årsdagen av bildandet av Staten Israel enligt den hebreiska kalendern, den 5 Iyar. Dagen innan minns man de som offrat sina liv för att åstadkomma landets självständighet och dess fortsatta existens.

Självständighetsdagen är ett firande för förnyandet av den Judiska Staten i Israels land, det judiska folkets födelseplats. I detta land började det judiska folket utveckla sin religion och kultur för ungefär 4000 år sedan och har sedan dess haft en ständig närvaro, i hundratals år som suverän stat men även under tider av utländskt styre.

Genom historien har ett återvändande till landet varit en central del av judiskt liv. Theodor Herzl, grundaren av den sionistiska rörelsen, ökade den internationella medvetenheten om behovet av en judisk stat.

Sedan dess bildande fortsätter Israel att vara ett hem till alla de tusentals personer som varje år söker sig till Israel.

ÅMINNELSEDAG FÖR ISRAELS SOLDATER SOM FALLIT I KRIG
Yom Hazikaron, som i år infaller den 21 april, är en dag då man kollektivt och personligen hedrar de som fallit i Israels krig. Ceremonier hålls på begravningsplatser över hela landet. Kl 11.00 på förmiddagen ljuder en två minuter lång siren och allt avstannar för att hedra offren.

Sedan 1860, då de första judarna lämnade Jerusalems säkra murar bakom sig för att bygga nya judiska kvarter och områden, har 23 320 män och kvinnor dött då de försvarat Israels land.

Under det senaste året, sedan 2014-års Åminnelsedag, har 116 personer från Israels säkerhetsstyrkor, polis, gränspolis, ISA och andra organisationer, dött då de tjänat sitt land.

BEFOLKNINGEN
På Självständighetsdagen 2015 meddelar Israels Statistiska Centralbyrå att befolkningen i Israel stigit till 8 345 000 – mer än tio gånger så många än när staten grundades 1948 (806.000). Av dessa är 74,9% judar och 20.7% araber. Ungefär 75% av den judiska befolkningen är idag födda i Israel.
Sedan förra Självständighetsdagen, har befolkningen ökat med 164 000. År 1948 hade Tel Aviv-Jaffa mer än 100 000 invånare. Idag har 14 städer i Israel en befolkning på över 100 000 och sex städer har över 200 000 invånare; Jerusalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Rishon Lezion, Ashdod och Petah Tikva.

One Response to "Israel firar 67 år av självständighet"

  1. Pingback: Hamas firade Israels självständighetsdag med att bryta vapenvilan | En snabb reflektion

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*