Israel hjälper till att återställa Victoriasjön

Avsaltningsanläggning i Hadera. Foto: MFA

Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon befinner sig på en resa i Afrika för att stärka de växande strategiska och ekonomiska förbindelserna.

Victoriasjön är världens tredje största sjö med sin storlek på nästan 69 000 kvm och ligger på gränsen mellan Kenya, Uganda och Tanzania. Under de senaste 50 åren har befolkningen runt sjön ökat explosionsartat vilket innebär nya utmaningar för miljön. Den stora befolkningsökningen har lett till att Victoriasjöns resurser kraftigt ansträngs vilket inte är hållbart. Några av problemen som uppstått är bland annat övergödning, exploatering av våtmarker samt vattenhyacintens och nilabborrens utbredning (varken vattenhyacinten eller nilabborren tillhör sjöns ursprungliga ekosystem utan har importerats).

 

Det är mot denna bakgrund som Ayalon vid sitt besök i Kenya skrev under ett samarbetsavtal med målet att rena vattnet i Victoriasjön vilket skulle kunna förbättra livet för miljontals människor. I enlighet med avtalet kommer Israel att bidra med avancerad teknologi för fiskeproduktion och avsaltning. Ayalon påpekade att ”det är projekt som det här som visar den sanna och vackra sidan av Israel samtidigt som det stärker våra relationer med Afrika”.

Läs mer:

Israel to help restore Lake Victoria

African countries want to revive ’golden era’ of Isreal ties

 

 

One Response to "Israel hjälper till att återställa Victoriasjön"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israelisk jordbruksteknologi föder världen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*