Israel – olivoljans land

Olivträd har vuxit i Israel under tusentals år. I dag finns omkring 81 000 tunnland olivlundar i Israel med en avkastning på mellan 15.000 och 16.000 ton jungfruolja varje år. EVOO, Extra Virgin Olive Oil, är inte raffinerad eller bearbetad och är den minst sura olivoljan.

Reuven Birger från Israels jordbruksministerium är en specialist på oliv- och mandelolja. Han säger att det mesta av den israeliska oljan är för inhemskt bruk men ca 1 000 ton exporteras, främst till USA. Stora producenter såsom Yad Mordechai har under de senaste åren fått sällskap av 150 boutiquemärken från mindre moshavim eller kooperativa jordbruk. Det här är små siffror om man jämför med Israels större medelhavsgrannar – Spanien, Grekland och Italien. Spanien exporterar ca 58 000 ton olivolja varje månad och står för 40% av världens produktion.

Men det finns vissa särdrag som skiljer israelisk olivolja från andra. Israelisk olja bevattnas oftast med salt (bräckt) och renat avloppsvatten vilket är bra för miljön men minskar inte fruktens kvalitet och resulterar i att jordbrukarna inte behöver använda lika mycket gödningsmedel.

”Alla länder gör utmärkt olivolja, men det finns skillnader”, säger Zohar Kerem vid Hebreiska Universitetet i Jerusalem. I Spanien är 70% av tillverkningen inte extra jungfruolja. En stor del är inte ens jungfruolja.

När vi börjar tillverkningen vill vi avsluta processen snabbt. Skörden görs snabbt till skillnad från i Spanien, Italien och Grekland som skördar till mars. I medelhavsområdet skördas det mellan oktober till december. Oliverna mognar i oktober och frosten kommer i december, när oliverna blir övermogna. Israeliska producenter pressar oliverna direkt.

Under de senaste åren har Jordbruksministeriet noggrant kontrollerat vad som finns i israeliska olivoljeflaskor efter att vissa producenter tillsatt importerad olja av lägre kvalitet för att hålla priserna nere. Idag, med den övervakning som finns, kan israelisk olivolja liknas med organiskt framställd olivolja.

Även om det har funnits olivlundar för 6 000 år sedan och de gamla träden trivs här, så startade den moderna olivoljeindustrin i Israel på tidigt 1990-tal.

Åtminstone 10 000 ton av Israels årliga produktion av olivolja kommer från moderna olivlundar. Resten kommer från traditionella arabiska och judiska olivlundar från området runt Metulla till Eilat, säger Birger.

Mängden olivolja som produceras beror på fruktens storlek och bevattningsnivån men normalt sett så innehåller en enlitersflaska, fyra till sex kg oliver eller omkring 1 000 individuella frukter.

Så hur bra är Israels olivolja jämfört med andra länders? Om man ser till resultatet från fyra års Terra Olivo Mediterranean International Extra Virgin Olive Oil Competition som hålls i Israel varje år i juni – så är standarden god.

Fler än 500 EVOO ställde upp i tävlingen 2013 från Argentina, Chile, Kroatien, Grekland, Israel, Italien, Japan, Spanien, Turkiet, Tunisien, Libanon, Sydafrika, USA, Uruguay, Peru, Slovenien och Portugal. Varje ”blint” bidrag bedöms av en internationell panel som består av 25 experter. 2013 vann Meshek Achiya överlägset med sina 75 tunnland olivträd i en liten stad norr om Jerusalem.

Det finns många ställen i Israel där man välkomnar människor att se hur man gör olivolja.

2 Responses to "Israel – olivoljans land"

 1. Jan Rödin  november 27, 2014 at 17:12

  Hej
  Låter mycket intressant, jag skulle önska att det finns en marknad för EVOO här i Sverige.
  Vänligen
  Jan Rödin

  Svara
 2. Jan Rödin  november 28, 2014 at 09:03

  Tillägg
  Jag menar förstås , denna specifika EVOO från Israel , det blev lite fel i förra inlägget

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*