Israel Öppnar Vägar på Västbanken

Till följd av ökad stabilitet och minskad terrorism så avskaffar nu israeliska armén (IDF) flertalet vägspärrar i Judea och Samarien, Västbanken.

Som ett led i att förbättra palestiniernas livskvalité har den civila administrationen av Judea och Samarien beslutat att under de gångna veckorna avveckla flera vägspärrar på västbanken.

Avvecklande av kontrollplatserna har nu öppnat ytterligare upp 6 vägar   i närheten av Tulkarem, Nablus, Balat och Ariel.

Beslutet är i likriktning med administrationens policy att förbättra levnadssituationen för palestinier på västbanken och möjliggjordes då det har varit en märkbar minskning av terroristaktiviteter. Sedan 2008 så har Israel avskaffat ca 30 bemannade kontrollplatser vilket betyder att det bara finns 11 kvar. De flesta av dem ligger längs den gröna linjen.

 

 

”På senaste tiden, med bakgrund i den ökade stabiliteten i regionen, har IDF och den civila administrationen handlat för att förenkla palestiniernas rörlighet på territoriet.” Sade en tjänsteman.

Det är nu möjligt att röra sig genom hela västbanken utan att träffa på mer än maximalt en kontrollpunkt. Enligt en annan officer så hade detta tagit flera timmar för bara några år sedan.  Förutom det minskade våldet så har det ökade samarbetet med Palestinska Myndigheten hjälpt till att möjliggöra detta. IDF har kunnat förlita sig allt mer på Palestinska myndigheten för att bekämpa Hamas och andra terroristorganisationer och därmed dra ned på sina operationer i palestinska städer.

 

 

Läs mer: Dagen 2 SVD DN

 

One Response to "Israel Öppnar Vägar på Västbanken"

  1. Elisabeth  maj 18, 2012 at 13:53

    Intressant artikel.

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*