Israel rankas idag som en världsledande producent av TV-serier.

”Homeland, ”Prisoners of War, Fauda, In Treatment” – Israel producerar idag serier i världsklass som visas på såväl Netflix, HBO som andra TV-kanaler.

Intresset för israeliska serier började för många år sedan med ”In Treatment”. En psykoanalytiker som behandlade patienter, bland annat en sömnberövad pilot som släppt bomber över Gaza. Showen anpassades till den amerikanska publiken och HBO visade den under tre säsonger.

Några år efter frigivningen av Gilad Shalit (en israelisk soldat som tillfångatogs av Hamas och senare utväxlades i utbyte mot palestinska fångar) kom frågan upp om varför han släppts – samarbetade han nu med fienden? Och därmed hade tanken om serien ”Prisoners of War” fötts. För att anpassa serien till den amerikanska marknaden kom så ”Homeland” till och har blivit en av de största serierna under de senaste åren.  Den går in på sin sjunde säsong och har fängslat både amerikansk, svensk och övrig publik.

”Fauda”, som spelar in sin andra säsong i sommar, följer ”Homelands” koncept och handlar om den israeliska underrättelsetjänstens jakt på en Hamasledare på Västbanken. Skådespelarnas förmåga att prata såväl hebreiska som arabiska flytande gör att serien blir än mer realistisk. Serien har blivit en dundersuccé på såväl Västbanken som i Israel, Mellanöstern och naturligtvis även på Netflix.

Läs mer här http://preview.tinyurl.com/y7ffjj2z

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*