Israel ska landa på månen

Israel hoppas kunna bli det fjärde landet att landa en rymdfarkost på månen i februari 2019.

Det israeliska rymdutforskningsföretaget SpaceIL tillsammans med Israel Aerospace Industries (IAI) kommer att skicka upp en rymdfarkost med en SpaceX-raket i december, som de nu tänker landa på månen i februari 2019.

SpaceIL-projektet började 2011 när ingenjörerna Yariv Bash, Kfir Damari och Yonatan Winetraub bestämde sig för att tävla i Googles tävling Lunar XPRIZE, en internationell tävling med en prissumma på hela 20 miljoner dollar för det första privatfinansierade laget som landar en farkost på månen.

Även om Google-tävlingen slutligen skrotades i mars 2018, efter att inget av lagen lyckades lansera sina farkoster före tidsfristen, fortsatte SpaceIL-gruppen med sitt projekt och fick finansiering från olika investerare.

Totalt har projektet kostat cirka 95 miljoner dollar.

Endast tre länder har landat på månen – Ryssland, USA och Kina. Ryssarna var först i februari 1966 med sin Luna 9-sond följt av USA i juni samma år med Surveyor 1 och sedan kineserna med Chang’e 3 2013. Andra länder har däremot lyckats krascha vetenskapliga sonder på månens yta.

Läs mer på Times of Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*