Israel under attack

Förstörelse i Netivot. Foto: Reuters

Operation ”Pillar of Defense”

Bild från södra Israel. Foto: MFA

Civilbefolkningen i södra Israel har sedan i lördags, den 10 november, varit under attack. Över 120 raketer avfyrades mot Israel innan ”Operation Pillar of Defense” inleddes i går eftermiddag, den 14 november.

Raketernas påverkan på civilfolkningen är allvarlig. Över en miljon civila lever inom raketernas räckvidd. Deras liv är i fara varje gång en ny raket avfyras från Gaza. Ungefär 800 raketer och granater har avfyrats mot Israel sedan i början av 2012. Det dagliga livet i södra Israel har blivit omkullkastat.

Israel har visat stor återhållsamhet, dels i den nuvarande situationen men även under de två tidigare attackerna denna månad. På grund av upptrappningen som vi sett under de senaste dagarna tvingas nu Israel att reagera på Hamas attacker.

Målet med den nuvarande operationen är att avlägsna det strategiska hotet mot israeliska medborgare. För att uppnå detta kommer IDF handla för att skydda israeliska medborgares liv vilket bland annat innebär att förminska Hamas möjligheter att använda sina raketstyrkor. Utöver detta kommer även Israel försvaga Hamas ledningssystem.

Alla steg som Israel nu tar tas i självförsvar. Det är en stats plikt och rättighet att skydda sin civilbefolkning när den angrips. Ingen annan stat skulle tillåta att en miljon medborgare gjordes till måltavlor utan svar.

De israeliska operationernas mål är militära. Israeliska luftangrepp genomförs på ett precist och kirurgiskt sätt för att minimera riskerna för Gazas civilbefolkning. I skarp kontrast till detta bör det nämnas att Hamas och andra terroristorganisation gömmer sig bland civilbefolkningen i Gaza. De riktar också sina raketer mot civilbefolkningen i Israel.

Raketer på väg mot Israel. Foto: Amir Meir

Trots Israels fullständiga tillbakadragande från Gazaremsan 2005 fortsätter Hamas att attackera Israel, ett bevis för att de inte kämpar mot Israels närvaro på Gazaremsan (där man i dag inte har någon närvaro) utan mot Israels existens.

Det internationella samfundet bör agera för att stoppa attackerna mot Israel från Gazaremsan. Hamas och andra terroristorganisationer kan inte tillåtas att få fortsätta agera ostraffat mot civilbefolkningen i södra Israel.

President Shimon Peres och premiärminister Benjamin Netanyahu talade i går med president Barack Obama angående Israels svar på attackerna från Gaza. I ett uttalande från USA:s utrikesdepartement säger man att man fördömer attackerna mot södra Israel och står bakom Israels rätt att försvara sig.

Läs uttalandet: Gaza Rocket Attacks

 

9 Responses to "Israel under attack"

 1. Hanna Johansson  november 15, 2012 at 15:52

  Israels frekventa försök för att uppnå fred har varit förgäves, varför det återstår att militärt försvaga terrorister.
  Hela den civiliserade världen har ett ansvar och bör agera för att stoppa barbariska islamisternas framfart.
  Mitt hjärta finns hos det israeliska folket.

  Svara
 2. Birgitta Janai  november 15, 2012 at 16:15

  Ingen som inte frenetiskt fördömde varje Kassamraket, Gradraket eller granat Hamas m.fl. sprayat södra Israel med under åren har någon som helst rätt att ha synpunkter på Israels agerande idag.

  Svara
 3. Rolf Sjöö  november 15, 2012 at 20:10

  I really care for You Israel!
  Hopefully the armoured sources of attackers can be discovered and taken away!

  May Good protect You Israel and may Your children be covered with angelwings from heaven!

  In hope
  Rolf

  Svara
 4. John-Gunnar Forsberg  november 15, 2012 at 21:43

  Israel har visat stort prov på återhållsamhet då man så länge dröjt med aktiva motåtgärder mot Gazas terrorister efter alla raketanfall under 2012. Terrorangrepp kan aldrig accepteras, allra minst då terrorn blir en del av det dagliga livet i södra Israel. Israel har både rätten och skyldigheten att försvara sitt eget folk. Terroristernas försök att med hjälp av skräck driva bort den israeliska befolkningen från dess eget land, helt i linje med Abbas och andra ledande politikers/islamisters önskan, är på sikt dömt att misslyckas men så länge konflikten pågår drabbas båda sidor av fruktansvärt mänskligt lidande. Israel har min fulla förståelse och varmaste sympati.

  Svara
 5. Henry Nordin  november 15, 2012 at 23:33

  När Israel p.g.a. omständigheterna tvingas att reagera ”vaknar” omvärlden även om jag, åtminstone hittills, märkt en något mer objektiv underton i medierapportering och politiska kommentarer.
  Den stora skillnaden mellan parternas agerande är att palestiniernas aktioner har till syfte att döda så många civila judar som möjligt medan Israels framprovocerade svar riktas mot terrorismens nätverk och anläggningar och där varje civilt offer är ett misslyckande som beklagas. Dessutom ingår Israels undergång i Hamas och Irans agendor och något motsvarande hot riktas inte mot någon från Israel.
  Om och när judar dödas så framkallar det allt från jubel till förståelse men inget beklagande från motsidan.
  I det avseendet kan inte de båda sidorna jämställas. Där finns det i stället inga likheter. Men detta faktum förträngs och förtigs och därigenom spelar världssamfundet med i kampen mot Israel.
  Själv tror jag på Bibelns löften om en framtid för ett återupprättat Israel och jag ber dagligen för Israels land och det judiska folket men även för de vilseförda arabiska folken. Jag ber om fred och frid. En gång kommer Israels och hela världens ende Gud och Skapare att uppenbara sanningen.
  Enl. 1 Mosebok 12:3 vill jag välsigna Israels land och det judiska folket och instämmer i Psalm 122:6 med önskan om kärlek och frid över Jerusalem!! Jag avslutar med att hälsa våra oroliga och lidande judiska vänner med löftet från Psalm 121:4-5 ”Nej, Han som bevarar Israel, Han slumrar inte, Han sover inte. Herren bevarar dig…”!! Det betyder mycket mer än USA, FN och hela världen.

  Svara
 6. Linkan  november 17, 2012 at 08:53

  Media förnekar sig inte då dom vänder på skulden till den eskalerade situationen i södra Israel. Dom nämner knappt att orsaken till Israels agerande att hundratals raketer avfyras mot civila.Undrar vilken nation som skulle acceptera ett sådant angrepp utan att agera?!

  Men det är inte förvånande att skulden läggs på Israel…det finns en djup andlig orsak till antisemitismen (även antisionismen)och hatet mot judarna…Det är Guds eget folk som bor i Hans land, i Hans stad, Jerusalem ty frälsningen kommer från judarna

  Den urgamla konflikten mellan Isak och Ismael gör sig påmind ännu idag.Dock vet jag som troende att Bibelns Herre och Gud vakar över sitt folk och att den ande som råder bakom Islam kommer få ”böja knä”inför Israels Gud. Psalm 83 och Hesekiel 37-38 visar på vem som segrar…

  1 Mosebok 12:3 ”Jag ska välsigna dom som välsignar dig och förbanna dom som förbannar dig. Idig ska alla släkten bli välsignade”

  Därför önskar vi shalom till Jerusalem och det judiska folket i Israel

  Svara
 7. Maximilian  november 18, 2012 at 22:13

  Det finns ingen möjlighet till fred med islamister. Deras mål är en islamistisk värld. Judar, kristna, hinduer, buddister, ateister mfl. måste göra gemensam sak och bekämpa islamismen till den försvinner. Det är en kamp som kan ta generationer, men låt det då ta generationer! Tiden är inte det viktiga, men målet är det om vi vill ha en värld där vi kan leva i fred och frihet.

  Israel borde vänta med en tvåstatslösning fram till dess plaestinierna har en ledning som är beredd att erkänna en judisk stat. Det är enda sättet Israel kan få en möjlighet att leva i fred med sina grannar. Men så länge islamismen och oviljan hos sekulära araber att erkänna en judisk stat föreligger saknas fundamenetet för en hållbar fredslösning.
  Skynda därför inte, utan säg som det är och berätta för palestinier och omvärlden vi är beredda att vänta tills förutsättningarna för hållbar fred föreligger. Det kan dröja år, årtionden, generationer men låt det då göra det. Kan muslimerna vänta i 100 år kan vi vänta i 1000. En fred som inte erkänner Israel som judisk stat, är endast en temporär fred och en väntan på ett nytt krig. Vänta tills tiden är mogen….!

  Svara
 8. Maximilian  november 19, 2012 at 10:34

  Intressant se hur svensk media nu focuserar på konflikten Israel/Hamas
  istället för den oerhört mer omfattande och allvarliga konflikten i Syrien.

  Vad beror det på? Antagligen för en kombination av större säkerhet för journalister som måltavlor och en besatthet av att diskreditera Israel.

  Svara
 9. Maximilian  november 19, 2012 at 10:51

  Hur bekämpa islamisterna i Gaza? Att vara likgiltig inför civilpersoners lidanden som var fallet under WW2 där bombmattor lades för att öderlägga områden med civila är vare sig önskvärt eller möjligt, inte minst pga. det skulle innebära krigsbrott och brott mot mänskligheten.
  Hur agerar Israel och vad är rätt att göra? Det riktiga är att som Israel idag gör dvs. rikta elden mot de väpnade och politiska organisationernas ledarskap och militära anläggningar.

  Det är mycket viktigt att målmedvetet och aktivt sträva efter att eliminera islamisternas politiska och militära ledarskap. Islamistledarna ska aldrig känna sig säkra och mitt råd är att aldrig ingå ett avtal om eldupphör som ger dessa ledare amnesti eller en möjlighet att undga sina brott. De är brottslingar vars mål är utplånadet av den judiska staten och begå massmord på dess befolkning.
  De ska ställas till ansvar för sina handlingar och därför aldrig kunna känna sig säkra någonstans, var de än befinner sig.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*