Israel var först med drönare för 25 år sedan – är nu först med Drone Guard

Israels försvarsmakt var en av de första, om inte till och med den första, att låta utveckla ett förarlöst fotospaningsplan.

En av Israel idags källor såg en första prototyp på en flygmässa i Paris redan för 25 år sedan. Det såg ut som ett stort hembyggt modellflygplan med en motorcykelmotor och en vanlig kamera. Planet fick tas ner till basen för att framkalla filmen. Sedan dess har Israel legat i främsta ledet med flera typer av drönare för olika ändamål, bland annat typer som kan ligga på höga höjder under lång tid. Man säljer dessa bland annat till NATO-länder.

Under de gångna åren har många länder utvecklat drönare av alla storlekar, för trafikövervakning, inspektion av kraftledningar och så vidare. De minsta används av amatörer och har orsakat säkerhetsproblem när de av okynne flugits över flygplatser. Bromma flygplats fick nyligen stängas när en liten drönare inkräktat på dess luftrum. Det finns numera 436 tillverkare av drönare i världen, varav 13 i Israel och 4 i Sverige. Här listas de alla med land, namn och adress.

Klicka här för hela listan.

Nu har Israel Aerospace Industries (IAI) med sitt dotterbolag ELTA utvecklat vad som mycket väl kan vara världens första motmedel mot militära drönare. Det kallas Drone Guard och visades nyligen upp på ADEX – Seouls International Aerospace and Defense Exhibition i Sydkorea. IAI säger att användningen av små drönare har ökat dramatiskt på senare år vilket gör dem till ett potentiellt hot mot viktig infrastruktur, andra flygplan och civilförsvaret på grund av liten storlek, låg hastighet och låg flyghöjd. Dessa drönare är svåra att upptäcka och stoppa på grund av låg synlighet och lågt radareko. Den nya Drone Guard har lämpliga radarsystem med olika räckvidd samt elektroniska störsändare som kan sätta drönarens styrning och kommunikation ur spel. Drone Guard har redan testats mot ett antal olika drönare och hos IAI räknar man med att många kritiska mål och tillgångar kan komma att utrustas med detta skyddssystem.

Bild: IDF Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*