Israel vill förhandla

Israel vill förhandla

Det finns inga genvägar. Det är allmänt erkänt att konflikten mellan Israel och palestinierna enbart går att lösa med två stater för två folk inom erkända och säkra gränser. Det går tyvärr inte att hoppa över de steg man tycker är svåra på vägen dit. Delar av den palestinska regeringen försöker göra det när de förbigår förhandlingar till förmån för ett ensidigt utropande av en stat. Detta är en åsikt som delas av många världsledare.

Foto: Reuters

USA:s president, Barak Obama, sade förra måndagen att palestiniernas beslut att gå till FN för att ensidigt få en stat utropad var ett ”distraktionsmoment” som flyttar fokus från förhandlingar som kan leda till en verklig lösning. ”Frågan kan bara lösas om israelerna och palestinierna sätter sig ned och kommer överens om något” sade Obama. USA står alltså fast vid att en lösning enbart kan uppnås genom förhandlingar. Denna åsikt delas även av Catherine Ashton, EU:s höge representant för utrikesfrågor.

”Vad vi är väldigt tydliga med ifrån EU är att vägen framåt går via förhandlingar. Vi vill se en rättvis lösning. Vi vill se det israeliska folket och det palestinska folket leva sida vid sida i fred och säkerhet” sade Ashton vid ett anförande i Kairo igår.

I konflikten mellan Israel och palestinierna så finns det många svåra frågor. Jerusalem, bosättningar, flyktingar. Men bara för att något är svårt att hantera betyder det inte att man kan ignorera det. Israel har visat sig villigt att ta svåra beslut som är impopulära på hemmafronten om det kan bidra till fred. Israel överlämnade Sinai till Egypten mot fred, drog sig ensidigt tillbaka från södra Libanon och evakuerade bosättningarna på Gazaremsan.

Israel har kontinuerligt uppmanat till ett återvändande förutsättningslöst till förhandlingsbordet men möts ständigt av nya ursäkter eller villkor. En förhandling med villkorade förhandlingar är inte riktiga förhandlingar. Om en part ställer krav som måste uppfyllas för att överhuvudtaget sätta sig vid bordet så har vi minskat förhandlingsutrymmet och minskat möjligheterna till en utgång som är acceptabel för båda parter.

Denna fortsatta envishet att komma med villkorade krav för förhandlingar tär även på USA:s och omvärldens tålamod och vilja att engagera sig för att nå en lösning på konflikten. Abbas måste börja agera ansvarsfullt.

Många ämnen är svåra att förhandla om men inga frågor borde vara känsliga för att diskuteras. Palestinierna vill ha en egen stat med fredliga gränser och Israel vill ha en egen stat med fredliga gränser. I detta har vi en gemensam grund att utgå ifrån och allt annat måste vara öppet att förhandla om.Vi har under de senaste 2 åren sett fler och fler villkor från palestinierna för att de ska sätta sig vid förhandlingsbordet. För rättvisa förhandlingar måste alla frågor ligga på bordet.

Läs mer: DN 2 3 4 5 6 7 8, SVD 2 3 4 5 6, Dagen 2, Uppsala nya tidning, SR 2 3 4, Ashtons pressmedelande

8 Responses to "Israel vill förhandla"

 1. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 00:43

  Det är väl ingen som tror att Israels premiärminister är intresserad av att förhandla om en tvåstatslösning.
  Han och hans medlöpare i form av de väljare som åstadkommit hans regeringsinnehav är bara intresserade av att lägga beslag på så mycket palestinsk egendom som är möjligt med de brottsliga metoder som för närvarande tillämpas. Sluta upp med annektering av palestinsk mark på ockuperat land som USA:s president i rättvisans namn kräver och försök inte slå blå dunster i ögonen på oss som bara vill att folkrätten skall respekteras.

  Svara
 2. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 00:44

  Tillämpar Ni censur liksom diktaturer?

  Svara
 3. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 00:46

  Anser Ni att jag inte skall få föra fram min åsikt här i ett fritt land tillika en demokrati utan att Ni skall ta Er friheten att ”moderera” mina uttalanden? Bättre att Ni kommenterar om Ni skulle tycka att jag har fel.

  Svara
 4. HerbertTingsten  september 16, 2011 at 00:47

  Ni är välkomna att höra av Er här på denna blogg så att alla kan läsa som är intresserade att Israel åter skall bli en humanistisk stat!

  Svara
 5. Jozy  september 16, 2011 at 08:55

  Herbert tar i en aning… men han har en poäng i att det är ganska svårt att se Israels förhandlingsvilja som mer än ord. Vad konkret har Israel gjort för att få till förhandlingar. Hur visar Israel mer än i ord att de vill ha fred? Jag ser bosättningspolitik som inte upphör. Nya bosättningar när det är dags för samtal. Det Israel gör pekar på att de inte är ute efter någon fred. Därmed naturligtvis inte sagt att Hamas är en härlig grupp människor. Eller att den palestinska myndigheten är lätt att ha att göra med. Eller att det inte finns några terrorister. Eller att det är en lätt fråga. Men, Israel visar ingen fredsvilja såvitt jag kan se.

  Svara
 6. admin  september 16, 2011 at 09:43

  Hej Herbert,

  Då du skrev dina kommentarer mitt i natten så fanns det ingen tillgänglig för att godkänna dina kommentarer. Vi modererar inte kommentarer efter politiskt innehåll utan enbart för att undvika spam samt kränkande kommentarer. läs gärna våra kommentarsregler på: http://israelidag.se/kommentarsregler/

  Svara
 7. Evian  september 16, 2011 at 13:14

  ”ganska svårt att se Israels förhandlingsvilja ”

  Palestinska araber uttrycker sig däremot solklart och det är mycket lätt att se. Det mest solklara sedan Nazitysklands tid!

  http://www.usatoday.com/news/world/story/2011-09-13/palestinian-israeli-jews-future-state-israel-PLO/50394882/1

  PLO ambassador says Palestinian state should be free of Jews
  By Oren Dorell, USA TODAY

  Posted 2d 9h ago

  Svara
 8. Alex  september 17, 2011 at 09:40

  Struntprat, Israel har inte uppvisat ett dyft förhandlingsvilja eller pragmatism på länge. Er vanskliga situation är välförtjänad.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*