Israel21c hjälper oss att lista de 10 mest kända broarna i Israel.

Internationellt sett är det väl kanske Allenby Bridge mellan Israel och Jordanien som är den kändaste bron men under senare år har flera nya broar byggts som väckt internnationell uppmärksamhet på grund framför allt sin design.

Här följer lite intressant information om de 10 mest kända broarna i Israel.

Jerusalem – Chords Bridge (Bridge of Strings)

Denna bro, ritad av arkitekten Santiago Calatrava, har möjliggjort spårvagnstrafiken i Jerusalem.  Bron är både älskad och hatad av stadens invånare. Den dominerar Jerusalems Skyline och markerar idag den västra infarten till staden. Calatrava har även ritat samma sorts bro för flera platser i världen och kan idag beskådas i Sevilla, Buenos Aires, Manchester och Dublin.


Petah Tikva – Bridge of Strings

I Petah Tikva hittar vi Calatravas andra broprojekt, dock i mindre skala än bron i Jerusalem. Bron gör det möjligt för patienter vid Rabin Medical Center att ta sig till närliggande köpcentrum och park. Bron byggdes med bidrag från privata finansiärer och med tanken att den ska höja livskvaliteten för patienterna på sjukhuset. Ett mycket vällovligt projekt.

 

Beersheva – Station Bridge

Bron som lyser upp på natten är byggd av fyra vågformade bågar av stål som är vridna för att skapa formen av två ögon i utrymmet mellan bågarna. Fotgängarna kan sedan bron stod klar på ett säkert sätt ta sig mellan tågstationen, Ben Gurion-universitetet och Gav-Yams teknologiska park. Tidigare var man tvungen korsa järnvägsspåren för att ta sig fram.

 

Gränsövergången mellan Israel och Jordanien – Allenby Bridge

Allenby Bridge (även känd som Al-Karameh Bridge och kung Hussein Bridge) är en av de mest kända broarna i landet. Den fungerar som en gränsövergång mellan Israel och Jordanien vid Jordanfloden. Denna bro har en egen sång tillägnad sig som skrevs 1971 av den israeliska kompositören Nurit Hirsch.

 

Zohar Bridge – Highway 90 –  Negevöknen

Världens lägsta bron återfinns naturligtvis vid Döda havet. Den ligger i en seismisk riskzon cirka 40 meter över Zoharflodens flodbädd.

 

Broarna vid Nesher och Eshkols nationalparker

Dessa hängbroar är 70 meter långa, byggda av trä och stål och är en del av nationalparkerna. Det är en svindlande känsla att gå över dessa hängbroar och kika ner över trätopparna.

 

Ashdod – Ad Halom Bridge

Denna bro är ett historiskt landmärke – det var den nordligaste punkten i Israel som den egyptiska armén nådde frihetskriget. Bron byggdes på 1300-talet, renoverades på 1800-talet av ottomanerna för att sedermera förstöras 1948. Bron restaurerades efter kriget och korsas idag av en av landets största vägar, Highway 4.

 

Jaffa – Wishing Bridge

Önskebron – denna träbro ligger vackert beläget i Jaffas Gamla stad och är en länk mellan Peakparken och K’dumin torget. Ofta står man på träbron och blickar ut över Medelhavet samtidigt som tyst önskar sig något.

 

Tel Aviv – Azrieli Center Bridge

Varje dag passerar över 5000 personer denna bro till Azrieli affärs- och shoppingcenter i Tel Aviv. Bron är 100 meter lång och 10 meter bred.  Den ansluter Azrieli till järnvägsstationen Ha Shalom som ligger på ena sidan och Försvarsdepartmentet på andra sidan. Bron öppnades 2003 och är den mest fotograferade bron i Israel.

Jisr al-Mejamie Bridge, Jordanien-Israel

Detta är sannerligen en historisk bro, en relik från Jezreel Valley Railway som var en del av linjen mellan Haifa och Dera’a. Bron återfinns 257 meter under havet vilket gör den till den lägsta järnvägsbron i världen. Bron förstördes 1948 för att hindra de framryckande arabiska styrkorna. Sedan dess har bron undergått renovering men används inte. Det är dock en intressant plats att besöka med tanke på historien bakom platsen.

För mer information om broarna och bilder se The top 10 bridges in Israel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*