Israelisk alfastrålning dödar 70 procent av cancertumörer

Israeliska Alpha Taus teknik visar potential för att bota alla sorters solida tumörer. 

Ett genombrott i cancerforskning var nära på att förloras på grund av byråkrati och universitetspolitik.

För femton år sedan upptäckte professorer Yona Keisari och Itzhak Kelson från Tel Aviv University ett sätt att använda alfastrålning för att döda cancertumörer. Deras tillvägagångssätt var revolutionerande – alfastrålning är så kraftfull att det kan förgöra båda delarna av en cancercells DNA, utan att skada frisk vävnad runtomkring å som andra typer av strålning gör.

Alfastrålning kan emellertid inte resa mer än cirka 50 mikrometer inuti mänsklig vävnad. Att behandla en tumör på 5 cm skulle kräva hundratusentals källor som släppte ut alfastrålning på ett kort avstånd – en omöjlighet.

Keisari och Kelson upptäckte att alfastrålning kan levereras så långt som 3 mm när den levereras via en viss isotop av radium. Isotopen, Radium 224, frigör atomer som sprids ut inuti en tumör och sedan avger sina egna alfapartiklar. Detta tillvägagångssätt möjliggör en mycket längre fördelning av alfapartiklar för att döda hela tumörer.

Professorerna och Tel Aviv University patenterade tekniken år 2003. Mer forskning genomfördes och 12 artiklar publicerades. Men konflikter mellan de olika intressenterna över upptäcktens immateriella rättigheter höll upptäckten i limbo fram till 2015 när en expert rekryterades för att lösa saken.

Läs mer på Israel21c.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*