Israelisk choklad vinner mark världen över

Enligt israeliska Foreign Trade Administration översteg israelisk chokladexport 84 miljoner SEK förra året och man hittar, bland annat, chokladen i Sydkorea, Egypten, Angola, Brasilien och Japan. Totalt rör det sig om 42 länder som importerar israelisk choklad.

Alla hjärtans dag är något av en inofficiell ”internationell chokladdag”. Under de senaste årtiondena har man kunnat konstatera att måttlig konsumtion av kakaobönor har hälsofördelar, utöver det faktum att de fungerar som kärleksgåvor och i viss mån även tröstar i tider av besvikelse. Chokladkonsumtionen ökar över hela världen och även i östra Asien börjar man i större utsträckning få upp ögonen för chokladens beroendeframkallande egenskaper. Enligt uppskattningar så har chokladkonsumtionen på dessa marknader tredubblats bara under de senaste åren. Självaste Alla hjärtans dag är en intensiv dag för branschen då hela 5% av årsförsäljningen sker under denna dag.

Även om inte det israeliska klimatet lämpar sig särskilt väl för odling av kommersiella mängder kakao så ser man ändå en ökning av både kakaoproduktionen och chokladexporten. Enligt statistik från israeliska Foreign Trade Administration översteg israelisk chokladexport 84 miljoner SEK 2015. 28 olika företag exporterade choklad till 42 länder runt om i världen. De största marknaderna för chokladen är Nordamerika och Europa och man exporterade till och med för 887 000 SEK till ”chokladens hemland” Belgien. Chokladexporten till östra Asien uppgick till 5,2 miljoner SEK där Japan är den huvudsakliga destinationen.

Bland de europeiska länderna är det Storbritannien som importerar mest med ett totalbelopp på 9,7 miljoner SEK. Frankrike var en god tvåa med import för 5 miljoner SEK och Ryssland trea med 1,3 miljoner SEK. I Nord- och Sydamerika importerar USA choklad för 42 miljoner SEK och Kanada 743 000 SEK. Bland de lite mer oväntade siffrorna kan vi se att Sydkorea importerade israelisk choklad för 557 000 SEK, Egypten för 380 000 SEK, Brasilien för 92 000 SEK och Angola för 16 000 SEK.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*