Israelisk flicka ska hålla föredrag för Nobelpristagarna

Trots att Israel är ett litet land med ungefär samma landyta som Småland så har det blivit en gigant inom vetenskap. Under de senaste 45 åren så har landet vunnit 10 Nobelpris, trots att landet bara har 7.8 miljoner invånare. Av dessa så har Israel flest ingenjörer per capita och det ända landet som har fler företag registrerade på NASDAQ-börsen är USA

Nu har Maya Samuels blivit utvald att vara en av de 24 unga forskare som skall hålla ett anförande inför Nobelprisvinnarna. Maya tog studenten förra sommaren från en skola på Kibbutz Daphna. Anledningen till att hon blev utvald var att hon har utvecklat en unik metod som förhindrar färg från att blekna. Upptäckten kommer att ha stor vikt för textil- och färgindustrin samt alla som är beroende av dem.

Hon gjorde sin forskning som en del av  ” Science Education Center for Youth”-programmet på Tel Hai college där hon blev handled av professor Giora Ritbo. Detta är ett av många program i Israel som hjälper begåvade gymnasiestudenter att utveckla sina vetenskapliga färdigheter. Under sommaren så såg vi två unga israeliska forskare delta i finalen i Stockholm Water Prize.

En av dem som Maya Samuels kommer att presentera inför är den israeliske pristagaren Daniel Shechtman. Den tionde israelen att vinna detta högt eftertraktade pris. Israel är ett av de länder som investerar mest i forskning i förhållande till GDP och toppar därför år efter år innovations- och entreprenörsindex.

 

One Response to "Israelisk flicka ska hålla föredrag för Nobelpristagarna"

 1. Sven Busch  december 3, 2011 at 17:57

  Kolakavod!
  Har just återkommit från en en fantastisk resa i Israel med Keren Hayesod. För fjärde året i rad besökte vi Tel Chai College där underverk sker. Från att ha haft svårigheter att rekrytera elever p.g.a. det utsatta läget har detta college seglat upp som det tredje rankade i Israel och numera är det kö för att få en plats. Dess Director Prof. Yona Chen är en mycket dynamisk person som inspirerar ungdomar att på ett tidigt stadium intressera sig för naturvetenskap. Det fantastiska är emellertid att man har ett speciellt program för ungdomar med läs- och skrivsvårigheter med ett enastående resultat.
  För oss som deltagit i besöken på Tel Chai College har atmosfären gjort mycket starka intryck och vi gläder oss redan åt att få återkomma.
  Vänligen
  Sven Busch

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*