Israelisk Inkubatormodell Resulterar i Svenska Startup-företag

För drygt tio år sedan så valde Sverige att kopiera den inkubationsmodell som Israel hade implementerat för att sporra tillväxten av startup-företag. Projektet som fokuserade på teknologiföretag drevs av Kungl. Ingengörsvetenskapsakademien, Handelsministeriet samt två svenska universitet. De spenderade ett halvår med att studera den israeliska modellen och gjorde sedan små ändringar för att få den att passa för Sverige. När rapporten sedan spreds så fick den israeliska modellen snabbt mycket uppmärksamhet och implementerades av flera institutioner, företag och departement.

Cleantech-mässa i Israel

Resultatet som detta har gett har gjort Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) mycket glad. Flera Stockholmsföretag blev högt rankade och ses av Wired som stigande stjärnor. När man synar de företag som nämns av Wired så blir kopplingen till Tel Aviv allt starkare. I maj i år så köpte Stockholmsbolaget Klarna det israeliska företaget Analyzd som arbetar med riskanalys i Israel, Europa och USA. I och med förvärvande så tog det israeliska företaget över Klarnas riskavdelningar, något som kom båda städerna till gagn.

Israels Silicon Wadi har länge trots sin storlek setts som en utmanare till Silicon Valley och hyser hem åt forskningsavdelningar för företag som Microsoft, Sandisk och Intel. Dessa jätteföretag drar nytta av den inhemska kompetens som byggs upp igenom den israeliska inkubatormodellen och de många teknik-startups som den låter blomstra.

Läs mer: IVA, Innovation för Tillväxt, SVD, IDG

Relaterat på bloggen: Vatten, Cleantech, IT, Startup. OECD. innovationsindex

One Response to "Israelisk Inkubatormodell Resulterar i Svenska Startup-företag"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israel klättrar på WEF:s ranking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*