Israelisk patient är först i världen att få labb-odlade benimplantat från egna fettceller

Människokroppen kan inte regenerera hela ben, men läkare i Israel använder nu innovativ vävnadsteknik för att kunna odla nya ben i laboratorium.

I vad som sägs vara den första proceduren av sitt slag har läkare på Afulas Emek Medical Center injicerat en patient med laboratorieodlad benvävnad, tillverkad från patientens egna fettceller, för att ersätta en saknad del av hans smalben som förlorades i en bilolycka.

Proceduren var möjlig tack vare en revolutionerande teknik som kallasBonoFill, utvecklad av Haifa-baserade bioteknikföretaget Bonus BioGroup. Genom sin banbrytande teknik kan bentransplant tillverkas av patientens egna fettceller och regenereras i ett laboratorium på så kort tid som två veckor.

Patienten saknade 5 centimeter av sitt skenben på grund av skador till följd av en bilolycka. Åtta månader efter olyckan hade skadorna ännu inte läckt varför läkarna testade att låta patienten genomgå denna banbrytande procedur.

Under processen extraheras fettvävnad från patienten. Bonus BioGroup separerar sedan de olika typerna av celler och isolerar stamcellerna. Stamcellerna avlägsnas och stimuleras i en bioreaktor, en speciell enhet som simulerar kroppens miljö och ger lämpliga förutsättningar för benproduktion. Fettcellerna odlas sedan i ett labb tills vävnaden blir fast, varefter den härdade benvävnaden injiceras tillbaka in i patientens kropp.

”Proceduren förändrar hela ortopedin” sa Dr. Rozen, som utförde operationen. till Yedioth Ahronoth i december. Bentransplantationen är en del av en klinisk prövning som undersöker säkerheten och effektiviteten av Bonus BioGroups produkt. De kliniska prövningarna böjade redan i början av augusti 2017 och kommer att fortsätta med upp till 40 patienter under liknande omständigheter under de närmaste tre åren.

”Detta är en bättre lösning för kroppen än plast och metalldelar”, berättade Meretzki, VD för Bonus BioGroup, för NoCamels i februari 2014, då företaget först hade fått godkännande för att transplantera benimplantat till människor. Den första bentransplantationen utfördes två månader senare, i april. Dessa ben är ”levande ben som kan växa, omformas och förändras precis som din kropp gör”, säger Meretzki.

 

Via NoCamels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*