Israelisk teknologi kan sänka elkostnaderna på arbetsplatsen med miljoner

Digital kontrollpanel för ljusmätning

Det israeliska företaget Beemtech håller just nu på att testa sitt system i Israel och New York.

Enligt företagets vd Nati Freiberg är det närmast en naturlag att företag har total kontroll över hur många bilar de har, vad de har för mobilabonnemang och vilka rabatter som finns tillgängliga för att spara lite extra pengar. Men när det kommer till hur mycket energi man konsumerar är det inte helt ovanligt att man inte har samma kontroll.

–        Om du besöker ett höghus eller ett teknologiföretag i USA är det inte många som kan berätta hur mycket de betalar för energin de använder.

Diagram som visar hur mycket energi som sparas

Anledningen är enkel. Det finns ofta inte enkla lösningar för att hålla sig underrättad om hur mycket energi som används i den kontinuerliga driften av en stor anläggning.

Freiberg förklarar att många företag använder ungefär 20% av den totala energikonsumtionen till värme och ljus. På de flesta ställen har man en förinställd temperatur, ljusen är påslagna från tidig morgon till sen kväll, i tomma mötesrum där ingen ingen haft möte på länge brinner ljusen på högsta effekt och värmen är pumpas ut genom fläktarna.

Beemtechs tekonologi går ut på att man sätter upp sensorer som mäter koldioxidnivå vilket indikerar om det är några personer närvarande eller inte. De mäter också ljus och temperatur och ett antal andra parametrar.

Stora företag har också stora lokaler där många rum ofta gapar tomma, vare sig det handlar om kontorsrum eller mötesrum. Men genom att analysera resultaten från sensorerna kan man spara stora pengar och det kan även hjälpa arkitekter att se hur vissa lokaler används.

Läs hela artikeln här

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*