Israelisk teknologi ska förhindra amerikansk vattenkris

Anläggningen i Carlsbad syns till höger i bild.

IDE Technologies, med stor erfarenhet av avsaltningslösningar, ska hjälpa delstaten Kalifornien få bukt med vattenbristen.

Ett israeliskt high-tech företag har fått i uppdrag att försöka lösa vattenkrisen i USA. IDE Technologies, som vi tidigare skrivit om på bloggen, är världsledande inom vattenteknologi och pionjärer vad gäller avancerade avsaltningslösningar. Företaget har nu blivit anlitade för att designa och utrusta en avsaltningsanläggning nära Encina Power Station i Carlsbad, Kalifornien. Anläggningen förväntas kosta nära en miljard dollar och om allt går planenligt skall man öppna upp för verksamhet under 2016. Produktionen förväntas ligga på 54 miljoner gallons (204 412 kubikmeter) drickbart vatten om dagen.

Carlsbad Desalination Project är en enorm milsten för oss, Kalifornien och naturligtvis USA, eftersom vi tror att det kommer bli det första steget vad gäller avsaltningsteknologi i USA”, säger Avshalom Felber, vd för IDE Technologies. ”Israel har alltid varit tvunget att hantera vattenrelaterade problem. I USA däremot har de flesta delar rikligt med vatten varför hela konceptet med avsaltning är förhållandevis nytt där.”

Israel har av naturliga orsaker blivit världsledande inom vattenteknologi och man har bland annat utvecklat droppbevattning, vattenåtervinning, reningsprocesser för avloppsvatten och naturligtvis avsaltning.

”Det finns en hel lista av företag, inklusive IDE, som är ledande inom olika aspekter av vattenindustrin. Vi erbjuder lösningar som är innovativa och annorlunda”, säger Felber.

 

400 anläggningar i 40 länder

I över fyra decennier har IDE gjort havsvatten drickbart för miljoner människor runt om i världen med sina 400 avsaltningsanläggningar i 40 länder och som producerar 2 miljoner kubikmeter drickbart vatten varje dag.

Företaget grundades 1965 som ett statligt projekt. I dag ägs det av två privata storbolag: Israel Chemical och Delek Group. IDE specialiserar sig på avsaltning men arbetar även med rening av avloppsvatten, värmepumpar samt producerar is- och snömaskiner.

Det nuvarande projektet i USA på 922 miljoner dollar kommer hjälpa San Diego County Water Authority (SDCWA) med dess vattenbrist samt uppnå målet att sju procent av länets vattenförsörjning skall komma från avsaltning år 2020. Det avsaltade vattnet kommer att pumpas in i länets vattenförsörjningssystem.

Projektet Carlsbad Desalination Project kommer konstrueras av IDE:s dotterbolag IDE Americas och administreras av Poseidon Resources, ett av Poseidon Water:s dotterbolag. Förutom de 150 miljoner dollar IDE kommer få för att konstruera projektet så kommer företaget få en halv miljard dollar för drift och underhåll under en 30-årsperiod.

Felber säger att IDE har planer på att uppföra fler avsaltningsanläggningar i amerikanska delstater som har problem med vattenförsörjningen såsom Texas, Florida och Nevada.

”Vår uppfattning är att Carlsbad-projektet kommer att förbättra medvetenheten om avsaltning i Nordamerika samt att det kommer att underlätta för potentiella kunder, både privata och statliga, att förstå hur det fungerar och processen som ligger bakom. Man har länge kunnat urskilja en förflyttning mot avsaltningsidén i USA och vi är redo att leda denna förändring”, säger Mark Lambert, vd för IDE Americas.

 

Storleken har betydelse

IDE Technologies, som har sitt huvudkvarter i Kadima ungefär 40 minuter norr om Tel Aviv, har byggt och driver i dag några av världens största avsaltningsanläggningar, såsom de i Ashkelon och Hadera till exempel. Företaget kommer även ansvara för den nya Soreq-anläggningen i Israel som när den är klar kommer att bli världens största osmosvattenanläggning i världen. I dagsläget förväntas anläggningen tas i drift senare i år.

Anläggningen i Carlsbad kommer att vara den största anläggningen i USA.

”När du arbetar med en urban befolkning så betyder storleken allt”, säger Felber. ”När du undersöker avsaltning som lösning för en urbaniserad stads behov av vatten så pratar man om väldigt stora anläggningar och ju större de är desto bättre helhetslösning kan man erbjuda.”

Tanken med Carlsbad är att man ska använda IDE:s senaste tekniska innovationer, särskilt vad gäller förbehandlingsfasen. Anläggningen kommer då att använda något som kallas omvänd osmosis, vilket kräver mindre energi och är mer miljövänligt jämfört med tidigare system.

Om allt går vägen kan Carlsbad-projektet innebära att kartan för den amerikanska vattenmarknaden ritas om.

Felber säger att USA har varit ovilliga att öppna upp för avsaltningsprojekt på grund av de problem man haft med en anläggning i Tampa Bay, Florida. ”Beslutsfattare har hela tiden haft i bakhuvudet att avsaltning inte är en hållbar lösning och i USA är det svårt att övertala någon som inte tror på det att det faktiskt fungerar. Det tog oss tio år att övertala dem att det faktiskt är en hållbar lösning och nu kommer det bana väg för nya avsaltningssatsningar.”

SvD 1 2, DN 1

One Response to "Israelisk teknologi ska förhindra amerikansk vattenkris"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Washington Post: Israel knows water technology, and it wants to cash in

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*