Israelisk vågkraft till Kina

 

Anläggning som tas fram av Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Copyright: Centrum för Förnybar Elenergiomvandling

Det israeliska företaget SDE Energy bygger i dagarna sin andra vågkraftanläggning i Kina.

Att kunna använda havet som energikälla är en idé som forskare runt om i världen dagligen ägnar sig åt. Det talas ofta om vågkraft, tidvattenkraft och saltkraft som möjliga energikällor. Forskningen kring dessa har nått olika långt och i dagsläget är det kanske studierna kring vågkraft som är intensivast.

Genom att använda vågornas rörelse för att driva ett vågkraftverk kan elektricitet skapas. Det första steget i produktionen startar när vinden blåser över vattnet. Vindens energi sätter då havet i rörelse och havsvågor uppstår som ett resultat. Genom ett vågkraftverk tar man i sin tur tillvara på den energi som finns i vågorna och omvandlar denna till elektricitet.

I Sverige pågår ett forskningsprojekt om vågkraft vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala under ledning av Professor Mats Leijon. Vågenergi beskrivs där som en ”stor oexploaterad källa till förnybar energiproduktion”. Själva processen är ganska enkel och kan studeras närmare i en artikel om Vågkraftsprojektet i Lysekil som drivs av Ångströmlaboratoriet.

Det israeliska företaget SDE Energy har utvecklat en patenterad metod för produktionen. Denna metod skiljer sig något från den som nu testas i Sverige. SDE använder sig av bojar som placeras på vågbrytare. Företaget bygger nu sin andra anläggning av tre i Guangzhouprovinsen i Kina. Kapaciteten i anläggningarna skiljer sig åt och produktionen ligger fortfarande på en blygsam nivå jämfört med traditionella energikällor – cirka 500 kilowatt. Vågkraftverken är dock ett välkommet tillskott i Kina på grund av landets höga nivåer av föroreningar som man försöker förbättra.

Läs mer:

Sea Wave Power Plant No’2 to China

Israeli firm brings energy wave technology to China

 

 

 

3 Responses to "Israelisk vågkraft till Kina"

 1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Kvinnan som gör elektricitet av vågkraft

 2. Mariana Back  maj 11, 2015 at 10:52

  Hej,
  Jag arbetar med en utställning på Tekniska museet (MegaMind) och skulle vilja använda ett par av era bilder av vågkraftverk (Israelisk vågkraft i Kina). Finns den möjligheten? Vänligen återkoppla så fort som möjligt – vi håller på med ett bildspel om “innovationer.”

  MVH/ Mariana

  Mariana Back
  Intendent
  Tekniska museet
  08 450 57 57
  070 610 2757

  Svara
  • amb  maj 11, 2015 at 12:34

   Hej Mariana,

   den bild som ligger där fick vi tillstånd av Ångström i Uppsala att använda. Det var dock inget problem att få ett ok från dem.

   Bästa hälsningar!

   Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*