Israeliska entreprenörer gör livet enklare för diabetiker

14 november var den internationella diabetesdagen. Trots att det i dagsläget inte finns något botemedel mot diabetes erbjuder många israeliska forskare och företag lösningar för att undvika, hantera och behandla tillståndet. Här är några betydande lösningar som kommit från Israel de senaste åren.

Oramed Pharmaceuticals hoppas kunna revolutionera behandlingen av typ 1 och typ 2 diabetes med kapslar som intas via munnen. Insulin måste för närvarande injiceras.

Dario tillverkar en glukos- och blodsockermätare i kombination med en mobilapp för att i realtid kunna spåra, övervaka och hantera diabetes från en smartphone.

Betalin utvecklar en konstgjord mikro-bukspotsskörtel (EMP). Patienter som implanteras med mikro-bukspottkörteln skulle inte längre behöva övervaka deras blodsockernivåer. Företaget vann i äkemedelskategorin av Biomed Start of the Year-tävlingen som hölls av Israels innovationsmyndighet tidigare i år.

GlucoTrack är en sensor som man klämmer fast på öronlocket. Med en kombination av ultraljud, elektromagnetisk och termisk teknik kan den mäta blodsockernivå. Resultat visas inom en minut på en USB-ansluten enhet, som också lagrar och jämför tidigare mätningar.

Sweetch är en app som förutsäger ens diabetesrisk och som uppmuntrar till långsiktiga beteendemässiga förändring för att förebygga diabetes. Enligt det Tel Aviv-baserade företaget ligger 63 miljoner européer i fältet för pre-diabetes och 70% av dessa kommer att utveckla diabetes inom ett decennium.

Många diabetiker loggar manuellt sina insulininjektioner för att undvika över- eller underdosering. Insulog är en liten enhet som fungerar med alla märken av insulinpennor för engångsbruk och som fästs på pennan för att visa användarens senaste data. Insulogs app till smartphones använder Bluetooth-teknik för att lagra injektionshistorik, såsom antal injektioner som gjorts samt blodsockernivå. Användare kan sedan dela denna data med sin läkare.

Genom att studera och analysera bakterierna i din kropp anpassar DayTwo din personliga diet och på så vis kan du förebygga diabetes. Priset för appen och det specialiserade bakterietestet är en engångskostnad på 500 dollar.

(via Israel21c)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*