Israeliska militärens underrättelsetjänst bakom landets högteknologiska boom

MFAJ06aq0Få människor skulle relatera den bleka olivgröna färgen på israeliska arméuniformer till det senaste modet. Och de flesta av Stylits fans, en webbsida där en virtuell personlig stylist matchar kläder och accessoarer i din smak, är omedvetna om att man där använder teknologi från algoritmer som ursprungligen utvecklats för att spåra och förhindra självmordsbombningar.

Stylit är ett av 19 teknologiska företag som nyligen visade upp sig i Tel Aviv efter ett 5-månaders entreprenörsprogram som drivs av f d rekryter från en israelisk underrättelseenhet. Programmet har gett upphov till fler miljoner än många handelshögskolor.

Enhet 8200, Israels armés signalunderrättelsetjänst, tar hand om och analyserar en stor mängd elektronisk data – från avlyssning av samtal och email till mikrovågor och satellitsändningar. På det nya hi-techslagfältet är 8200 nu den största enheten i Israels Försvarsstyrkor (IDF).
Expertis har använts för att utveckla cybersäkerhet, datainsamling, mobil kommunikation och analytiska algoritmer med målet att förvandla Israels ekonomi från att bestå av apelsinlundar till att utgöras av mobiltelefon-appar. Israeliska uppfinningar omfattar snabbmeddelanden, USB och brandväggar.

De israeliska firmorna Nice, Comverse och Check Point skapades alla av f d 8200:or baserat på den teknologi som de ursprungligen utvecklade inom enheten. När konsument-appar blev aktuella, vilka innehåller stora mängder information, s k ”big data”, ligger Israel ett årtionde före USA och Europa – och allt p g a militären.
Nya startups som Stylit hoppas kunna tävla med framgångshistorier såsom Waze, en ”big-data”-baserad app som utvecklats av tidigare IDF-meniga och som nyligen köptes av Google för mer än $1 miljard.
– En hel del praxis och teknologi som vi har använt i armén används idag på Stylit för att lösa de problem som finns inom mode, säger Yaniv Nissim, en f d 8200-programmerare som designade företagets algoritm genom att sammanföra kunskaper från f d militärtekniska nördar med modeindustrins stylister.

Till för ett årtionde sedan, var Enhet 8200 en hemlighet. Då förekom den i boken ”Start-Up Nation” som listade Israel som ett högteknologiskt under med mer riskkapitalinvesteringar per person än något annat land i världen och det största antalet företag på Nasdaq efter USA och Kina. För tre år sedan beslöt f d 8200:or att komma ut ur skuggan och erbjuda sin expertis till andra unga israeliska entreprenörer.
Resultatet blev ”the 8200 entrepreneurship and innovation support program” (EISP), en 5-månaders inkubator som erbjuder mentorskap till tidiga startups. Hittills har 22 av dessa fått ekonomisk hjälp med totalt $21 miljoner och sysselsätter 200 personer.

Nir Lempert, en reservist i armén och f d ansvarig för Unit 8200 och ordförande i alumniföreningen, säger att enheten handplockar de smartaste ungdomarna i landet. De tränas i att lösa problem i multidisciplinära enheter där man använder sig av metoder som man vanligtvis förknippar med affärer, inte strider. De uppmuntras att tänka annorlunda. ”Enhetens huvudsakliga uppdrag är att rädda liv, att förhindra terror och andra attacker,” säger Lempert. ”Vi lär vårt folk att uppdraget är så viktigt att det inte finns någon möjlighet att misslyckas.”

8200-legenden attraherar fler och fler unga israeler att delta i IDF:s teknologiska enheter. Mamram, den huvudsakliga IT-supportenheten inom IDF, erbjuder nu en sexmånaders pre-armékurs i sitt huvudkvarter utanför Tel Aviv. Rekryterna studerar programmering, teamwork, projektledning och – viktigast av allt – kreativitet.

Nyheten är hämtad från The Guardian 12/8, orginalartikeln går att läsa här

Se även: Israeliska armén träningsläger för teknikföretagare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*