Dags att erkänna, det var ett aprilskämt! – Israeliska Riksantikvarieämbetet: Sensationellt fynd i Israel – bevis på att Gustav Vasa besökte Jerusalem – svenska experter på väg

Israeliska Riksantikvarieämbetet har gjort ett häpnadsväckande fynd i samband med en utgrävning mellan Haifa och Jerusalem där man hittat bevis som tyder på att den svenske Konungen Gustav Vasa besökt eller i alla fall varit på väg till Jerusalem.

gustav vasa kärl

Ett av Gustav Vasas kärl som påträffades Foto: Israeliska Riksantikvarieämbetet Clara Amit

 

Det var i samband med en rutinutgrävning för ett nytt motorvägsbygge mellan Jerusalem och Haifa som arkeologer från det israeliska Riksantikvarieämbetet påträffade några skrin och några dryckeskärl. Dryckeskärlen har av allt att döma använts för att frakta vin då man efter analys kunnat bevisa rester av alkohol och vindruvor. Totalt hittade man tre skrin men två verkar ha varit gjorda av läder och var i dåligt skick. Ett är dock tillverkat av metall och har överlevt de senaste 500 åren utan problem.

Myntfynd

I detta skrin hittade man, förutom några guldmynt även ett mynt som man aldrig tidigare sett i regionen. Efter att ha kontaktat europeiska myndigheter kunde det svenska Riksantikvarieämbetet bekräfta att det rör som om ett mynt präglat 1522 föreställande Gustav Eriksson som då ännu inte blivit vald till Kung av Sverige. Nyheten slog ned som en bomb i både Israel och Sverige – hur kommer det sig att man hittat ett mynt från Gustav Eriksson (Vasa)?

Gustav vasa mynt KLAR

Svenskt mynt från 1522 som påträffades. Foto: Israeliska Riksantikvarieämbetet

 

 

Inskription bevis på att Gustav Eriksson (Vasa) varit där

Arkeologerna fortsatte ivrigt sin utgrävning och det dröjde inte länge förrän man påträffade en stenplatta med en inskription på hebreiska som fritt översatt läser:

”I, Gustav Eriksson av ätten Vasa, utropar härmed, på plats i det Heliga Landet, mig själv till Konung över Swea, Göthes och Vendes Konung [Sueorum, Gothorum et Vandalorum Rex.]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stenen med Gustav Vasas inskription på hebreiska Foto: Israeliska Riksantikvarieämbetet Clara Amit

 

En del av den försvunna Mora Sten?

På baksidan av stenen som bär inskriptionen har arkeologerna hittat ett språk de inte kunnat tyda än. Stenens sammansättning tyder dock på att den inte kommer från Israel utan härrör sannolikt från de norra delarna av Europa. Experter som tillfrågats hävdar att inskriptionen på stenens baksida, eller det som kanske varit dess framsida, är någon form av ett nordiskt språk. Man skall nu undersöka detta närmare men det finns redan de som fört fram tanken att det kan vara den försvunna Mora Sten som en gång stod mellan Uppsala och Knivsta. Mysteriet kring Mora Sten har länge förbryllat svenska arkeologer och historiker. Man tror sig veta att stenen flyttades från platsen så att inte den danske kungen kunde förstöra den men sedan går teorierna isär. Vissa hävdar att Gustav Vasa sökte efter stenen för att återföra den till platsen, andra att han förstörde stenen för att utradera bevisen att Sverige innan honom valde sina kungar. I och med Gustav I infördes dock kunglig arvsrätt i Sverige.

Experter från Sverige är nu på väg till utgrävningsplatsen för att undersöka detta fynd på plats men chefsarkeologen för gruppen säger redan att:

”Dessa fynd är så anmärkningsvärda att det kan innebära att vi måste se över Sveriges historia. Det är fantastiskt att vi än idag hittar sådana värdefulla lämningar som påverkar vår syn på historien på detta sätt.”

4 Responses to "Dags att erkänna, det var ett aprilskämt! – Israeliska Riksantikvarieämbetet: Sensationellt fynd i Israel – bevis på att Gustav Vasa besökte Jerusalem – svenska experter på väg"

 1. Per-Åke Enström  april 1, 2015 at 10:04

  Shalom!
  1:a april kan tydligen allt hända!
  Önskar ER en välsignad Pésach!
  Per-Åke Enström

  Svara
 2. Julia Bakall  april 1, 2015 at 10:50

  I wish Ambassadeur Isaac and Mrs Osnat Bachman with family a very happy Pesach. May we always be a free people with shalom from outside and ”shalom bait” that is shalom among our selves both in Israel and in the Galut.
  With warm regards
  Julia
  P.S. Very intetesting news about Gustav Wasa

  Svara
 3. Dov Grobgeld  april 2, 2015 at 14:47

  Jag tyckte ju att det var lustigt att אברהם som det står på stenen, blev ”Gustav Vasa” i svensk översättning. 🙂

  Svara
  • amb  april 7, 2015 at 08:56

   Vi var lite kreativa med översättningen 🙂

   Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*