Israeliska studenter utvecklar en elektronisk ledarhund för blinda och synskadade

Det är den israeliska online-tidningen NoCamels som skriver om studenter från Technion som utvecklat ett nytt hjälpmedel för blinda och synskadade.

Studenten Tzahi Simkin säger att han kom på idén då han var ute och körde och såg en man som hade problem att korsa gatan.

”Jag tänkte att om jag bara kunde beskriva för honom, genom tekniska hjälpmedel, hur hans omgivning ser ut så skulle det bli mycket enklare för honom och samtidigt göra honom mer självsäker genom att kunna röra sig friare.”

Simkin började arbeta med idéen tillsammans med två kompisar, Gal Dalal och Danny Zilber. Apparaten använder en Kinectkamera, en mobilapplikation och hörlurare. Appen läser av bilderna som kameran tar och ger användaren återkoppling genom att via hörlurarna varna för kommande hinder.

”Det finns i dag över 150 miljoner blinda i världen och de tekniska lösningarna är fortfarande väldigt begränsade. Trots alla tekniska framgångar är det bästa hjälpmedlen för synskadade fortfarande ledarhundar eller så kallade vita käppar. Vår produkt är ännu inte färdig men vi kommer att fortsätta utveckla den.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*