Israeliskt miljardprojekt väcker europeiskt intresse

Flera företag har skickat representanter till Israel under de senaste veckorna för att diskutera ett projekt för att utveckla en flygplats offshore utanför Israels kust.

Jan de Nul-gruppen i Luxemburg och Belgiens Dredging Environmental & Marine Engineering NV har skickat personer till Israel för att diskutera projektet, säger Avi Simhon, chef för National Economic Council vid premiärministerns kontor. Simhon uppskattade att projektet kommer att kosta cirka 10 miljarder dollar och ta 10-15 år att bygga.

Israels snabbväxande ekonomi begränsas av bristen på byggbar mark för infrastruktur, särskilt i de mittersta delarna av landet. Israel har för närvarande bara en stor flygplats som försörjer en blomstrande turistindustri och en befolkning som är ivrig på att resa utomlands. Tidigare i år bildade regeringen en kommitté under ledning av Simhon för att undersöka rörliga infrastrukturprojekt eller att bygga nya anläggningar på artificiella öar.

”Dessa planer har övervägt i många år här, och nu handlar det om att äntligen flytta saker framåt”, sa Simhon i en intervju i Jerusalem. ”Vi kan inte sitta och göra ingenting medan Ben-Gurion Airport når överkapacitet.”

Läs artikeln i sin helhet på Bloomberg.

Foto: Chris Hoare via Wikimedia Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*