Israels 3D-industri leder oss in i framtiden

Framtiden är här. I alla fall om man ser till vår möjlighet till att skapa tredimensionella föremål genom att endast använda en skrivare.

3D-skrivarna uppfanns faktiskt redan för 30 år sedan men den initiala utvecklingen gick långsamt och var dessutom väldigt kostsam. Idag går det allt snabbare inom industrin och Israel har blivit en avgörande del av den då landet tillverkar ungefär 40% av världens alla 3D-skrivare.

Priserna varierar stort beroende på vad den ska användas till och naturligtvis kvalitet men man kan idag utan problem hitta en som är tillräckligt billigt för hemmabruk. En vanlig skrivare kostar någon tusenlapp medan en professionell skrivare har en prislapp på flera miljoner kronor. 3D-skrivare är dock revolutionerande och man kan idag skapa alltifrån leksaker och kläder till avancerad medicinsk utrustning.

Det forskarna nu undersöker är om man med hjälp av en 3D-skrivare kan printa mänsklig vävnad och organ. Om det en dag fungerar kommer inte längre behöva donatorer för nya organ.

Ett israeliskt bolag som är särskilt intressant är XJet som utvecklar ett sätt att med hjälp av flytande metall kunna konstruera metalliska produkter utan spill. Se filmen här under för hur det fungerar.

Läs mer här

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*