Israels biotech-sector spås blomstra under 2018

 

Israel har omkring 1350 företag aktiva inom life science, såsom biopharma, digital hälsa och medicinsk utrustning. Hur ser prognosen 2018 ut för den här stora israeliska sektorn?

Enligt en rapport från Israel Advanced Technology Industries (IATI) står 38 procent av Israels life science-företag i intäktsfasen. IT-sjukvård är en av de största del-sektorerna.

IATI ser ökat intresse och investeringar från Kina, som just nu håller på med att reformera folkhälsovården.

Sextio av företagen är noterade på Tel Aviv-börsen och 21 stycken är noterade på utländska marknader. IATI noterade dock att marknadsandelarna för medicintekniska företag sjönk till 42% år 2016 från 53% 2014.

”De senaste åren har inte varit snälla mot den globala medicintekniska industrin, med lägre avkastning för investerare eftersom det kostar mer och tar längre tid att få en produkt över målstrecket”, säger före detta chef för Boston Scientific Cardiology Division och investeraren Mike Berman för ISRAEL21c. ”Jag ser inte att det kommer förändras dramatiskt 2018, men branschen kan komma att återupplivas.”

Den israeliska företagsscenen kännetecknas av mycket uppfinningsrikedom och out-of-the-box-tänkande

Även om branschen är stor i Israel, med hundratals nystartade företag och flera mellanstora företag, så ”finns det ännu inga stora företag eftersom Israel inte har varit i branschen tillräckligt länge”, säger Berman. Berman flyttade själv till Israel för fem år sedan.

”Den israeliska företagsscenen kännetecknas av mycket uppfinningsrikedom och ett tänkande som är out-of-the-box. De är generellt lite djärvare än amerikanska företag och dessutom mer kapitaleffektiva – det kommer att bli mer gjort på en miljon dollar här än ett företag skulle kunna göra i USA”, säger han.

Framtiden ser särksilt rosig ut för israeliska biopharma-företag.

Enligt Israel Export and International Cooperation Institute uppgick exporten av läkemedelsprodukter från Israel år 2016 till 6,9 miljarder dollar, en ökning med 1,5% över 2015.

”Biotech har blomstrat här under det senaste decenniet, med många framstående uppfinningar och upptäckter som driver innovationen framåt”, säger Berman. ”Verkligt framgångsrika företag köps upp för väldigt stora pengar, till exempel Kite Pharma.”

Kite, ett Kalifornien-baserat företag som har sitt ursprung i teknologi från Weizmann Institute of Science i Rehovot, förvärvades för 11,9 miljarder dollar av Gilead Sciences i augusti.

IVC Research Center i Tel Aviv har valt två företag, Novocure och Gamida Cell, eftersom de sannolikt kommer att göra rubriker under 2018. Håll därför ögonen öppna!

 

Via Israel21c

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*