Jag är vittne till Hamas elaka och själviska spel i Gaza – Wojciech Cegielski för Haaretz

 

Jag är vittne till Hamas elaka och själviska spel i Gaza

 

Publicerat i Haaretz  den 25 augusti 2015 

 

Den polske reportern Wojciech Cegielski tillbringade en månad i Gaza i fjol. Han hyser inga tvivel om att Hamas använde folk som mänskliga sköldar.

 

Jag tillbringade en månad i Gaza under Operation Protective Edge. Det var en av mest dödliga och fruktansvärda månader i mitt liv. Verkligheten är mycket mer komplicerad än man tror på betryggande avstånd från både Europa och USA.

 

 

Det stämmer att Israel bombade palestinska hus. Men det är Hamas som bär skulden för grymheterna mot sin egen befolkning. Jag har inga starka bevis men för mig, som spenderade en månad i detta helvete, var det uppenbart att Hamas bröt mot internationella krigslagar och, värst av allt, använde sin egen befolkning som mänskliga sköldar.

 

 

Den första händelsen inträffade sent på kvällen. Jag var i badrummet när jag hörde en hög raketsmäll och min spanska kollega, som hyrde en lägenhet i Gaza tillsammans med mig, började skrika. Han ville tända en cigarett så han hade ställt sig vid ett öppet fönster. Då såg han ett eldklot och förlorade hörseln.

 

 

Våra grannar berättade för oss senare att det var någon som körde upp in en pick-up truck. Han placerade en avfyrningsramp utanför och sköt. Men raketen flög inte uppåt utan flög längs gatan på marknivå innan den förstörde ett hus. Det var ett mirakel att ingen skadades eller dödades.

 

 

När vi hade lugnat ner oss började vi analysera läget. Det var klart att mannen (eller hans överordnade) ville att IDF skulle förstöra civila hus vilket det fanns många av på den gatan vi bodde. Vem det nu var, Hamas, Iz al-Din al-Qassam eller några andra, visste de att IDF skulle slå tillbaka mot samma plats från där raketen avfyrades. Tack och lov missade raketen sitt mål i Israel.

 

 

Den andra händelsen inträffade mitt på dagen. Jag satt med några andra journalister på ett café utanför ett hotell nära stranden. Under krigstid är hotellen mest bebodda av journalister och frivilligorganisationer. Alla hotell är fullbokade och deras caféer är fulla med journalister som diskuterar, skriver, granskar sina artiklar eller bara laddar sina mobiler. Plötsligt såg jag en man som avfyrar en racket från en gata mellan hotellen. Det var uppenbart att vi journalister hade blivit ett mål. Om IDF slog tillbaka skulle vi alla dö.

 

 

Och Hamas? Vad skulle de göra? Man skulle höra om den ”grymma sionistiska regimen som dödar oskyldiga journalister”. När jag intervjuade folk på Gazas gator fick jag inte höra annat än den officiella propagandan. Men några palestinier sa att de haft nog och att de är rädda, när de var säkra på att mikrofonen var avstängd. Ingen sa direkt att det var det var Hamas som skapade helvetet i Gaza. Men de sa också: ”Vem om inte Hamas?” ”Det är som att välja mellan pest och kolera” sa en av dem.

 

 

Verkligheten är mycket mer komplicerad än man tror på avstånd.

 

 

 

Cegielski är utrikeskorrespondent för Polskie Radio

Bild: Youtube

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*