Journalister har äntligen hittat Hamas. Vad tog så lång tid?

Av Oren Kessler för New Republic den 11 augusti 2014:

Hamas har genomfört ett sofistikerat, till och med lysande propagandakrig. ”Om någon dödas ska den kallas för en civil från Gaza eller Palestina”, berättade gruppen till Gazaborna i ett offentligt meddelande. Hamas uppmuntrade civila att använda frasen ”oskyldiga civila” så mycket som möjligt när man talar med journalister.

Hamas avfyrar raketer från Gazaremsans mest tätbefolkade områden – främst Gaza City, Beit Hanoun i norr och Khan Younis i söder – och beordrar krigare att avfyra från känsliga platser som skolor, kyrkor, moskéer, FN-byggnader och sjukhus. Det är en ”win-win” strategi: Om Israel avbryter en attack, överlever Hamas krigare och infrastruktur; Om Israel inte avbryter kommer de civila offer vara en propagandakupp.

Låt mig vara tydlig: Jag beundrar modet som krävs för att vara en krigskorrespondent. Jag ser ingen konspiration bakom oförmågan hos många av dem att på ett lämpligt sätt rapportera om Hamas. Istället ser jag ett kollektivt misslyckande av stora delar av världspressen för att ge en korrekt bild av en av parterna i Gaza striderna.

Ta New York Times som ett exempel. Deras fotografer i Gaza leddes av Tyler Hicks – som vunnit Pulitzer Prize två gånger – som har rapporterat från asymmetriska krig i Afghanistan, Pakistan, Libyen och Syrien – och inkluderade den prisbelönta frilansaren Sergrey Ponomarev, som är ansvarig för konfliktområden i Libanon, Georgien och Ukraina. Det är väldigt förvånande då, att New York Times fyra stora bildspel på Gaza konflikten visar inte en enda Hamas medlem med vapen eller racket.

Hicks sade att ”de stridande är praktiskt taget osynliga för oss… Det är omöjligt att veta vem som är vem. Vi försökte rapportera så objektivt som möjligt”. Tidigare hade Ponomarev antytt att hans ”krigsrutin” helt enkelt inte hade lämnat tid att leta efter Hamas: ”Du lämnar tidigt på morgonen för att se husen som förstördes kvällen innan. Då går du till begravningar, sedan till sjukhuset eftersom fler skadade anländer, och på kvällen går du tillbaka för att se mer förstörda hus.”

När kriget drog ut på tiden, blev Hamas taktik svårare att ignorera. Den 21 juli, då Wall Street Journals Nick Casey twittrade sin misstanke om att patienter på Shifa sjukhuset var mindre än glada att Hamas använder platsen som skydd. Denna tweet togs dock snart bort utan förklaring. Nästa dag skrev en palestinsk journalist i Frankrikes Liberation tidningen att han hade blivit förhörd av Hamas och hotats med utvisning från Gazaremsan. En kollega hade till och med förnekat honom husrum för natten, och förklarade, ”Man bråkar inte med dessa människor” – Hamas alltså. Två dagar senare var artikeln borta på journalistens begäran.

Läs hela artikeln här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*