Judiska Ungdomsförbundet till UR: ni legitimerar antisemitism

Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS) skriver ett öppet brev med anledning av Utbildnings Radions (UR) dokumentär ”Israels Mediestrategi i USA”, samma dokumentär som ambassadör Isaac Bachman har starkt kritiserat.

Stockholm 2016-11-30

Hej Christel Willers,

Judiska Ungdomsförbundet är djupt bekymrade över dokumentären ”Israels mediestrategi i USA”…

Dokumentären är otroligt ensidig och utelämnar väsentliga fakta för att förstå konflikten i Mellanöstern. Exempelvis framställs det som att Israel aggressivt startar kriget i Gaza 2014 utan anledning. Att Israel besköts med raketer tas upp som ett vapen i propagandan istället för fakta.

Dokumentären hävdar att media i USA kontrolleras och domineras av en pro-israelisk lobby på ett närmast konspiratoriskt vis. Ordet propaganda används i dokumentären (underförstått, inte sanning och inte faktabaserat) flera gånger för att bevisa den pro-israeliska lobbyns lögnaktiga strategi. Detta är lustigt när dokumentären ”Israels mediastrategi i Israel” i sig just är propaganda. Vi förstår inte hur public service kan underlåta sig till att vara en plattform för propaganda och total ensidighet.

Judiska Ungdomsförbundet har varit i kontakt med forskaren Andres Persson som är med i början av dokumentären. Även han håller med om att dokumentären ”självfallet är ensidig och väldigt kritisk mot Israel”.

Har inte public service ett uppdrag att vara något så när neutrala och folkbildande?

Idag växer sig klassiska antisemitiska stereotyper starkare. Teorier om att judarna styr medier, judar styr banker och att judar kontrollerar USA:s regering och därigenom världen, var samma teorier som nazisterna marknadsförde för att skapa misstänksamhet mot judar under 30- och 40 – talen. Dessa teorier får mer och mer utrymme och legitimitet på sociala medier och i det offentliga samhället. Ibland byter man ut ordet jude mot ordet sionist och hävdar istället att det är sionisterna som styr världen, kontrollerar media och USA:s regering. (Att vara sionist innebär att man är för judiskt självstyre, att judar har rätt till ett eget land som andra folk. Att vara sionist har inget med en särskild politisk inriktning att göra eller att man stödjer ett speciellt parti i Israels parlament.) Dokumentären ni visade har precis samma tankegång om judisk-sionistisk konspiration. Den legitimerar på så sätt gamla antisemitiska myter.

… Judiska Ungdomsförbundet anser att denna dokumentär aldrig borde ha visats då den är grovt vinklad på ett oerhört ensidigt sätt, innehåller förenklingar som blir missvisande för att förstå konflikten mellan israeler och palestinier. På många sätt legitimerar den antisemitism och misstänksamhet mot judar och israeler.

… Vi ser gärna att UR svarar på detta brev som vi har gjort offentligt. Dessutom vill vi att UR balanserar denna visning av filmen med en dokumentär som väger upp detta ensidiga fokus. Vi vill att ni visar en film om vad antisemitism är och en som visar konflikten mellan israeler och palestinier på ett mer sanningsenligt och objektivt sätt.

Vårt förtroende för public service är skadat tills vi ser ett svar och konkret handling från er.

Hälsningar,

Nina Tojzner
Ordförande, Judiska Ungdomsförbundet

Läs hela brevet här.

One Response to "Judiska Ungdomsförbundet till UR: ni legitimerar antisemitism"

  1. maria  december 7, 2016 at 11:51

    Vad svarade UR på detta?

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*