Korruptionsskandal i FN-organet UNRWA

Korruptionsskandal i FN-organet UNRWA

Anklagelserna är svidande mot FN-organet UNRWA. SvD ger nu detaljerna om skandalen som fått länder att frysa bidrag och varför Sverige fortsätter med miljardstöd.

”Internrapporten om FN:s organisation för palestinska flyktingar (UNRWA) har slagit ned som en bomb. Nu utreds saken av FN:s högsta revisionsbyrå. I rapporten anklagas ledningen för ”misskötsel, nepotism, repressalier och andra former av maktmissbruk för personlig vinning vilket äventyrat organisationens trovärdighet och intressen”. Kritiken omfattar också vad man kallar ”misskötsel av sexuella relationer och intressekonflikter”. Klandret är så allvarligt att ”FN:s rykte i stort är i fara”, enligt rapporten.

Sverige är tredje största biståndsgivare till UNRWA, som stöttar över fem miljoner palestinska flyktingar. Sverige har betalat drygt sju miljarder kronor till UNRWA under de senaste 20 åren, enligt Openaid som sammanställer biståndsdata. I augusti 2018 undertecknade Sverige ett avtal som innebär stöd om ytterligare 1,88 miljarder kronor mellan 2018 och 2021.”

Läs artikeln i sin helhet på Svenska Dagbladet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*