Kvinnliga stridsförband på frontlinjen mot IS på Sinai-halvön

Den israeliska försvarsmakten (IDF) kan bekräfta att Hamas hjälper IS på Sinai-halvön med pengar, kommunikationer, träning och organisation. IS använder tunnlarna som går under gränsen för att ta sig till Gaza där de får träna tillsammans med Hamas och även kan få medicinsk hjälp.

IS närvaro på Sinai-halvön blir större samtidigt som terroristerna blir mer avancerade, mer organiserade och bättre tränade. De är idag utrustade med pansarvärnsrobotar, bombbälten, granater och improviserade sprängmedel (på engelska IED). IS-ledaren Abu Bakr Al-Baghdadi hotar Israel öppet och säger att ”vi kommer närmre för varje dag. Tro inte att vi glömt er”. IDF förbereder sig för dessa hot som man tar på största allvar. På gränsen mellan Israel och Egypten har man därför permanent stationerat Caracal-bataljonen.

Caracal-bataljonen bildades 2004 och blev då den första israeliska bataljon som integrerade kvinnor som stridande soldater. Bataljonen är specialtränad för att hantera infiltrationer, bomber vid gränsen, skottlossning och smuggling.

Löjtnant Ada, befäl vid gränsen, säger att: Efter att det ryska planet blev nedskjutet insåg vi hur påtagligt hotet har blivit. Mina soldater vet att vi är här för att stå emot terrorism. Jag är inte rädd för att möta terroristerna om det behövs. IS-terrorister är livrädda för att bli slagna av en kvinna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*