Ledare för oppositionen i Syrien: ”Israel är Mellanösterns humanaste land”

På grund av situationen i gränstrakterna mellan Israel och Syrien stärker IDF sin närvaro i området.

Under de senaste veckorna har Israels närvaro i området utökats på grund av en oroligare situationen. Torsdagen den 20 augusti avfyrades fyra granater från den syriska sidan av gränsen mot Israel vilket ledde till bränder nära Kfar Sold. Att den israeliska försvarsmakten nu hårdbevakar gränsen är dock inte den stora nyheten här.

Israels roll hittills i kriget i Syrien har varit att ta emot och ge medicinsk hjälp till syrier som desperat flyr striderna i Syrien. De första patienterna anlände den 16 februari 2013 och sedan dess har israeliska sjukhus och fältsjukhus behandlat cirka 2000 syrier. Soldater på plats vittnar om att fler har sökt sig till den israeliska gränsen under de senaste sex månaderna. De flesta anländer sent på kvällen då mörkret skyddar dem från våldet på den syriska sidan. De allra flesta transporteras från gränsen vid Mount Bental till det israeliska fältsjukhus som IDF byggt upp eller om det är svåra fall till Ziv Medical Center som ligger ungefär 40 minuter därifrån.

IDF-syria-hospital-3

Bild från IDF Blog

VICE News har varit i kontakt med företrädare och läkare vid Ziv Medical Center. Linda Futterman, ansvarig för internationella relationer, säger att ”vi föredrar att föräldrar följer med sina barn även om det blir så att de måste stanna i Israel i flera månader”. Läkare vittnar om att ”barnen som kommer över gränsen är ofta svårt skadade och när de känner sig bättre vill de ha sin mamma där. Alla vill det. Så nu börjar fler komma med sina mammor”.

Israels praxis skiljer sig därmed jämfört med Jordaniens som helst ser att barnen kommer ensamma. Andra skillnader är naturligtvis att deras budget är mindre, de har fler patienter och att en standardlösning är att amputera jämfört med Israel där stora specialist-team lägger ner timmar på att utföra avancerade operationer för att rädda det.

IDF-syria-hospital-1

Bild från IDF Blog

Ibland, skriver VICE, händer det även att fall som jordanska läkare inte kan lösa skickas till Golan där israeliska experter tar emot. Humanitära organisationer vittnar om att minst fyra syrier som anlänt till den jordanska gränsen skickats vidare till Israel för behandling.

Allt detta arbete innebär att relationerna mellan Israel och rebellgrupper i Syrien är gott. En ledare för oppositionen i Syrien som talade i Amman har till och med sagt att ”Israel är det mest humana landet i Mellanöstern”.

Läs mer här och här

 

 

One Response to "Ledare för oppositionen i Syrien: ”Israel är Mellanösterns humanaste land”"

  1. Willy Oldebring  september 4, 2016 at 14:15

    So glad to hear that Israel is helping! !!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*