Mellanösterns bästa granne

Detta är Israel i ett nötskal: Hårt prövat, men alltid generöst, Mellanösterns otvivelaktigt bästa granne.

Världen idag skriver om Israels massiva humanitära projekt till flyktinglägren i Syrien, dit tiotals ton mat, medicinsk utrustning, kläder och tält har skickats.

Följande är ett utdrag ur artikeln:

”När det gäller Israel är de mest intressanta nyheterna oftast de som inte blir berättade – i alla fall inte i våra västliga medier. En sådan historia anknyter till slaget om Daraa-distriktet i sydvästra Syrien, som pågår i dessa dagar. Daraa är högkvarter för upproret mot Syriens sittande regim som leds av Bashar al-Assad och stöds av både Iran och Ryssland. Syriska och ryska stridsflyg har skoningslöst bombat Daraa den senaste veckan, och som vanligt är det civilbefolkningen som lider mest. Nästan 200 000 personer har flytt från sina hem mot gränsen till Israel och Jordanien. Israel har inlett ett massivt humanitärt projekt till flyktinglägren i områden, och skickat dit tiotals ton mat, medicinsk utrustning, kläder och tält.

Detta är vid sidan om det flera år långa projekt som kallas ”God granne” där Israel har tagit emot mer än fyra tusen sjuka och skadade syrier på israeliska sjukhus. En man som flytt från Daraa uttryckte i ett israeliskt tv-reportage i förra veckan en allt vanligare inställning bland syrierna som bor nära den israeliska gränsen. Han sade att syrierna har blivit vilseledda i mer än femtio år om att det är Israel som är fienden, men nu bombas de av sin egen regering. ”Vi vill att Israel ska försvara oss”, sade han.

Att Israel hjälper civilbefolkningen i fientliga länder eller områden är inget nytt. Under de år som Israel kontrollerade en säkerhetszon i sydliga Libanon på 80- och 90-talen, strömmade libaneserna över gränsen till Israel både för att jobba, sälja sina varor och för att få sjukhusbehandling. Gränsstängslet kallades därför ”Det goda stängslet”. Det var först när Israel drog sig ur Libanon och terrororganisationen Hizbollah tog kontroll över södra Libanon som trafiken över gränsen upphörde.”

Läs artikeln i sin helhet på Världen idag.

Foto: IDF

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*