Mer än 1 600 äldre judar kan inte eller vill inte lämna rebellernas högborg, Donetsk i östra Ukraina

Karta: Wikimedia Commons Skluesener

 

Enligt uppgift har 70% av judarna i Donetsk flytt men 1 650 äldre har stannat kvar mitt i det Moskva-uppbackade upproret. Enligt rabbinen i Donetsk, Pinchas Vishedski, finns nu ett par hundra till ett tusen judar kvar i staden ur en befolkning som innan kriget var 10 000. En källa i Kievs judiska församling tror att det finns mellan 2.000 till 3.000 judar kvar. Många har flyttat till anhöriga i andra delar av Ukraina och det är därför svårt att veta exakt hur många judar som fortfarande befinner sig i Donetsk.

Omkring 250 äldre har lämnat Donetsk. ”För de äldre är det svårt att lämna den plats där de bott länge och komma till en ny plats. En del har inga anhöriga att åka till eller är sjuka och kan därför inte företa sig en längre resa, speciellt i krigstider”, säger en representant från den judiska organisationen i området som bl a förser de gamla med mat. Lokala inhyrda förare åker i skytteltrafik i kulregn genom den separatistpatrullerade milisens område för att föra ut judar ur området. Andrey Frumkin, som använde alla sina besparingar för att hyra en ambulans och få ut sin gamla mamma, blev skjuten under flykten. Han kom till Dnipropetrovsk utan någonting, det han hade kvar konfiskerades av utbrytargrupper utanför Donetsk.

Zelig Brez som är chef för den judiska församlingen i Dnipropetrovsk säger att han varit i kontakt med en äldre man som stannat kvar i Donetsk för att sköta om sin 94-åriga svärmor. ”Han ville gärna komma till Dnipropetrovsk eftersom hans hus träffats av en missil men då hans svärmor inte vill lämna sitt hem så kan han inte heller fly”, säger Brez. De sociala organisationerna sponsras av American Joint Distribution Committee och arbetar ständigt för att evakuera äldre till ett center i Prumorsk, ca 100 km utmed kusten från Mariupol. Än så länge har 50 judar från Donetsk evakuerats dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*