Mysteriet i Jerusalem: Ett meddelande från en annan tid

Ett ovanligt meddelande från Antiken, en kod bestående av symboler och inskriptioner, har hittats i en underjordisk grotta i Jerusalem som användes för rituella bad under den andra tempelperioden. Just nu är betydelsen ett mysterium men det kan innehålla information om hur livet såg ut för våra förfäder i dåtidens Jerusalem.

Det anmärkningsvärda fyndet som triggat arkeologernas fantasi upptäcktes för ungefär två månader sedan i kvarteret Arnona under en rutinutgrävning gjord av israeliska Riksantikvarieämbetet då en förskola skall byggas på platsen.

Trapporna ner till badet karvas fram

Trapporna ner till badet karvas fram

Ett imponerande rituellt bad (mikve) som dateras till den andra tempelperioden (första århundradet) trädde fram ur sin gömma med ett förrum flankerat av bänkar som leder in till badet. En vinpress grävdes även ut strax bredvid.

Badets väggar var behandlade med murbruk och dekorerade med väggmålningar och inskriptioner skrivna med lera, sot och genom gravyr. Inskriptionerna är på arameiska och skrivna på kursiv hebreiska vilket var vanligt vid slutet av den andra tempelperioden. Bland symbolerna som är ritade kan man se båtar, palmer och olika växter, möjligen även en menorah.

Royee Greenwald och Alexander Wiegmann från Riksantikvarieämbetet säger att ”det är ingen tvekan om att det här är en betydande

Några av inskriptionerna

Några av inskriptionerna

upptäckt. En sådan koncentration av inskiptioner och symboler från den andra tempelperioden vid en enda fyndplats, och så fantastiskt välbevarade, är inte bara ovanligt men väldigt unikt och intressant”.

Inskriptionerna är fortfarande ett mysterium. Vissa kanske indikerar namn men det är fortfarande oklart. Forskare och arkeologer står nu inför ett antal frågor: Vilket är sambandet mellan symbolerna och inskriptionerna och varför, av alla ställen, skrev man dem i ett rituellt bad? Vem ansvarade för att måla dem? Var det en eller flera personer? Var det någon som klottrade eller är det vi ser någons vilja att förmedla djupa spirituella och religiösa meddelanden? Kanske till och med att rop på hjälp efter förstörelsen av Templet och det katastrofala kriget 66-70 e.Kr.?

Ytterligare inskriptioner

Ytterligare inskriptioner

Väggmålningarna är så känsliga att till och med luften kan skada dem. Riksantikvarieämbetet påbörjade därför ett komplext konserveringsarbete så snart de upptäcktes. Efter inledande behandling på plats har man nu tagit ned dem och fört dem till ett av Riksantikvarieämbetets laboratorier för att stabilera deras tillstånd. Riksantikvarieämbetet låter meddela att de kommer att göras tillgängliga för allmänheten att beskåda så snart som möjligt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*